Spolehlivá evropská poptávka podporuje rozmach zemního plynu v USA

Datum 02.02.2023

Foto: Pexels

Evropská poptávka po plynu spojená se sankcemi proti Rusku přispěla k významným investicím v oblasti těžby zemního plynu kromě již dříve zmíněného Kataru, také ve Spojených státech. Podle nejnovějších dostupných údajů z USA dosáhla produkce tohoto paliva v měsíci říjnu loňského roku 90 miliard kubických metrů, což je historicky nejvyšší hodnota a téměř o 50 % více než před deseti lety.

Podle Stevena Milese, pracovníka Bankovního institutu Riceovy univerzity v Houstonu, je toto odvětví v růstovém režimu už od léta 2021, kdy Rusko začalo omezovat dodávky do Evropy. To přichází v návaznosti na způsob břidlicové těžby plynu, který se začal více rozvíjet teprve na počátku tohoto století i když se břidlicový plyn poprvé pod nízkým tlakem těžil již ve Fredonii, ve státu New York v roce 1825. Teprve až v roce 2017 se Spojené státy staly čistým vývozcem tohoto paliva.

Těžba břidličného plynu je však dražší než klasická těžba z ropných polí, kde tento plyn ropu vytlačuje na povrch. Klesající ceny zemního plynu omezily investice a vedly k bankrotu jednoho z největších hráčů v odvětví, společnosti Chesapeake Energy, v červnu 2020.

Energetické společnosti však získaly větší důvěru v dlouhodobý výhled poptávky po tomto palivu ve světle měnící se geopolitické dynamiky. Před pěti lety nebyla dlouhodobá poptávka “zdaleka tak jasná jako dnes”, uvedl Eli Rubin z poradenské společnosti EBW AnalyticsGroup.

Ještě před ruskou invazí na Ukrajinu se intenzivně investovalo do zařízení na přeměnu plynu na zkapalněný zemní plyn (LNG). V posledních letech bylo schváleno přibližně 14 nových terminálů na zkapalňování plynu, přičemž první z nich by měl být uveden do provozu v roce 2024. Během příštích pěti let by tak Spojené státy mohly potenciálně zdvojnásobit vývoz LNG.

Tento tlak přichází v době, kdy se velké energetické společnosti těší významným ziskům díky vysokým cenám komodit, které umožnily do tohoto odvětví agresivně investovat, ačkoli růst LNG se v poslední době podařilo, díky zdravému tržnímu hospodářství, zpomalit a navrátit jej na reálnější cenovou úroveň.

Milan Matějíček
zdroj: France 24

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář