Výměna zdroje tepla s dotací: Nechte si proplatit až 50 % nákladů

Datum 02.02.2023

Foto: Loxone

Na výměnu neekologických kotlů měly české domácnosti čas původně do září 2022. Lhůta se nakonec o dva roky prodloužila. Ještě je tedy čas na podání žádosti o dotaci! Jak získat příspěvek na výměnu zdroje tepla z programu Nová zelená úsporám? Kolik dostanu? A jaký zdroj šetří peníze i v následném provozu?

Od 1. září 2024 mohou být v provozu pouze kotle na tuhá paliva, která splňují alespoň 3. emisní třídu. Pak stát začne rozdávat pokuty až 50 000 korun těm, kteří k výměně starého zdroje nepřistoupili.

K výměně zdroje motivují vypsané dotace, které uleví rozpočtu. Aktuálně běží program Nová zelená úsporám, který úspěšným žadatelům vyplácí příspěvek na kotle, kamna a tepelná čerpadla. (Dále známe i tzv. kotlíkové dotace pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy, které poskytují kraje. V roce 2023 zatím nejsou výzvy vypsané.)

Opatrně! Před podáním žádosti a pořízením systému je potřeba zkontrolovat podmínky. Rovněž není dobré na vyplacení dotace bezmezně spoléhat a třeba se neúměrně zadlužit. Pojďme se podívat na proces žádosti podívat blíže.

Jaký zdroj zvolit?

Dotaci můžete získat na celou řadu tepelných zdrojů od kotlů na biomasu, přes lokální zdroje na biomasu až po tepelná čerpadla. Otázkou je, který se vám vyplatí – to je potřeba si předem promyslet. Nejde totiž tolik o pořizovací investici. Jelikož zdrojem budete topit dlouhá léta, návratnost investice záleží hlavně na tom, čím vlastně topíte. Co pro vás bude dlouhodobě nejvýhodnější?

  • Máte například známého, který prodává pelety? – nejlepším řešením je pravděpodobně kotel
  • Máte solární panely, které generují dostatek elektřiny? – vhodné je tepelné čerpadlo
  • Plánujete fotovoltaiku? – vyplatí se vám nejvíce dotace na tepelné čerpadlo s připojením na FVE (zároveň můžete žádat také o dotaci na samotnou FVE a příspěvky zkombinovat)

Jak na dotaci a co se hodí vědět

  • Patříte do správné skupiny žadatelů? Nová zelená úsporám je určena všem, kteří se neřadí mezi domácnosti s nižšími příjmy.
    (Pokud má vaše domácnost příjem nižší než 14 242 korun měsíčně na osobu, vyplatí se počkat na kotlíkové dotace od krajských úřadů – proplácí až 95 % nákladů.)
  • Je to trochu otravné a zdlouhavé, ale bez návodu se neobejdete. V první řadě si tak projděte dokument s pokyny k Nové zelené úsporám a vyznačte si pro vás relevantní části. – Kromě dalších podmínek je důležitá i tabulka na stránkách 18–20, která určuje podporované zdroje.
  • Mějte v pořádku dokumentaci, podle pokynů – To je předpokladem pro úspěšnou žádost. Pokud nedodáte dokumentaci podle pokynů (některá vyžaduje i odbornou přípravu), ztrácíte šanci na dotaci. Podmíněným dokumentům se v pokynech věnuje kapitola 5.1.
  • Mějte zprávu o instalaci – Ta je součástí dokumentů dokládajících realizaci (kapitola 5.2). Formulář je ke stažení na webu programu.
  • Měníte elektrické vytápění za tepelné čerpadlo? I vy můžete žádat.
  • O dotaci můžete žádat i ve chvíli, kdy chystáte soustavu lokálních topidel (krby, kamna, krbová kamna), které budou v domácnosti sloužit jako hlavní zdroj vytápění.
  • Do nákladů, ze kterých se vypočítá dotace, můžete zařadit i příslušenství a zapojení zdroje do otopné soustavy.
  • Žádat můžete před výměnou zdroje, během prací i zpětně.
  • Pozor: Podporu naopak nezískáte, pokud zdroj měníte podruhé a na předchozí výměnu jste již příspěvek dostali. (Za předpokladu, že výměna proběhla po 1. lednu 2009.)
  • Podporu nedostanete ani v případě, pokud je váš dům napojen na teplárnu.

Shrnutí: Kolik dostanete?

Vybrat můžete celkem 9 variant podpory. Výše dotace se pohybuje od 35 000 do 140 000 korun s tím, že celková výše podpory na jednu žádost je omezena na maximálně 50 % celkových přímých realizačních výdajů. (Pokud splňujete podmínky pro dotační bonus, je maximální hranice 60 %.)

Žádat mohou:

  • Vlastníci stávajících rodinných domů
  • Vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (tzv. řadové domky)
  • Příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky

Maximální výše podpory:

→ Kotel na biomasu vč. akumulační nádrže/se samočinnou dodávkou paliva – 80 000 Kč
→ Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet – 100 000 Kč
→ Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva – 30 000 Kč
→ Lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a teplovodním výměníkem – 45 000 Kč
→ Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody – 100 000 Kč
→ Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody – 80 000 Kč
→ Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému – 140 000 Kč
→ Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch – 60 000 Kč
→ Napojení na soustavu zásobování teplem – 40 000 Kč

Věděli jste, že… se o dotace v této oblasti mohou ucházet i bytové domy? Pokyny a částky naleznete zde.

Chytré ovládání zefektivní vytápění novým zdrojem

Když už jste v tom a měníte zdroj, určitě je třeba myslet i na řízení soustavy (pokud pomineme lokální topidla). Není radno tuto část podceňovat. Způsob, jakým budete vytápění ovládat a regulovat, zásadně ovlivní domácí pohodlí i provozní úspory na dlouhá léta.

Topení tak bude nejen úspornější, ale zbaví vás složitého štelování termostatů, kroucení hlavicemi atd. Automatizace vytápění je dlouhodobě mnohem komfortnější. A až rozpočet opět trochu povolí, můžete do inteligentního systému zapojit i další technologie v domě (v kombinaci s vytápěním je skvělé stínění, které ještě zvyšuje potenciál úspor) – rozšíření jsou již poměrně levná.

Co pro to musíte udělat? Nechat si snadno nainstalovat řídicí jednotku automatizace a doplňkové komponenty (třeba elektronické hlavice).

Tip: Výše popsané funkce získáte se systémem inteligentní automatizace domů a budov Loxone. Zdarma vám připravíme podrobnosti a pokud budete mít zájem, můžeme doporučit firmu, která vám zdroj nainstaluje, přidá její inteligentní řízení a případně vyřídí dotaci.

David Nebor

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Malina instalovala fotovoltaiku na rodiném domě a je v provozu od 1.1.2023. Dotaci jsme zatím nedostali, a proto se ptám jaká je průměrná lhůta, aby přišla, protože jen při obdržení této jsme schopni požádat např. o montáž tepelného čerpadla.

Napsat komentář