Čínský špionážní balon spatřen nad západem USA

Datum 03.02.2023

Pentagon, foto: Pixabay

USA sledují podezřelý čínský sledovací balón, který byl po dobu několika dní spatřen nad americkým vzdušným prostorem, ale Pentagon se rozhodl jej nesestřelit kvůli obavám, že by mohl dopadnout do zalidněné oblasti. Objevení balónu dále zhoršuje už tak napjaté americko-čínské vztahy.

Jeden z vysokých představitelů obrany řekl novinářům, že USA mají “vysokou jistotu”, že se jedná o čínský výškový balón a že letěl nad citlivými místy za účelem sběru informací. Jedním z míst, kde byl balon spatřen, byl stát na americkém západě Montana , kde se nachází jedno ze tří jaderných raketových sil na letecké základně Malmstrom.

Brigádní generál Patrick Ryder, tiskový tajemník Pentagonu, poskytl k této záležitosti stručné prohlášení, v němž uvedl, že vláda balón nadále sleduje. Uvedl, že se “v současné době pohybuje ve výšce výrazně nad komerčním leteckým provozem a nepředstavuje vojenskou ani fyzickou hrozbu pro lidi na zemi”.

Úředník ministerstva obrany uvedl, že USA “zapojily” čínské představitele prostřednictvím různých kanálů a sdělily jim závažnost této záležitosti. Incident se odehrává v době, kdy měl ministr zahraničí Antony Blinken podniknout svou první cestu do Pekingu, která se očekává již tento víkend. Nebylo bezprostředně jasné, zda nález balonu ovlivní Blinkenovy cestovní plány.

Vysoce postavený představitel obrany uvedl, že Spojené státy mají připraveny stíhačky, včetně letounů F-22, které by balón mohly sestřelit, pokud by k tomu Bílý dům vydal rozkaz. Pentagon to nakonec nedoporučil s tím, že i když se balon nacházel nad řídce osídlenou oblastí Montany, jeho velikost by vytvořila dostatečně velké pole trosek, které by mohlo ohrozit lidi.

Biden prohlásil Čínu za “nejvýznamnější americkou geopolitickou výzvu” a soupeření mezi oběma globálními velmocemi je intenzivní. Napětí se v posledních letech rozhořelo mimo jiné kvůli ostrovu Tchaj-wan, stavu lidských práv v Číně a jejím vojenským aktivitám v Jihočínském moři.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že o zprávách o incidentu ví, ale varovalo před “záměrnými spekulacemi”. Mezitím Kanada včera večer uvedla, že rovněž sleduje pohyb balonu jelikož se nachází v blízkosti jejich hranic a spolupracuje se svými americkými partnery, včetně monitorování případného druhého incidentu.

Richard Pappen
zdroj: CNN

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář