Rekordní rok 2022 v české energetice přinesl růst průměrné spotřeby energií i značný počet změn dodavatele

Datum 03.02.2023

Foto: ČEPS

Po velmi turbulentním roce 2021, kdy došlo k pádu skupiny Bohemia Energy a řada odběratelů si musela neplánovaně najít nového dodavatele, nebyl ani ten loňský na počet změn dodavatelů elektřiny a plynu skoupý. V průběhu roku na to měla nemalý vliv zvyšující se cena energií na pražské burze PXE. Zajímavostí je, že i přesto došlo k růstu průměrné spotřeby jak elektřiny, tak plynu. Jaký byl rok 2022 z pohledu energií?

Po pádu skupiny Bohemia Energy a některých dalších dodavatelů energií, v jehož důsledku se na českém trhu ocitlo zhruba milion odběratelů bez dodavatele, se trh v roce 2022 začal do značné míry konsolidovat. I kvůli agresi na Ukrajině však opět došlo k nestabilitě cen a následnému ukončení činnosti několika dalších drobných dodavatelů. V současné době ovládá na tuzemském poli s energetikou téměř 90 % trhu s energiemi pět dominantních hráčů. O zbylých deset procent bojuje na trhu, který byl do předminulého roku plně liberalizovaný, zhruba deset dalších dodavatelů spolu zhruba s osmdesáti dalšími společnostmi.

Češi se naučili měnit dodavatele energií

I na takto konkurenčním trhu a přes veškeré nesnáze spojené s vysokými cenami (nebylo možné najít dodavatele, který by nabízel výrazně nižší ceny elektřiny nebo plynu) proběhlo více než 700 tisíc změn dodavatele (z toho 500 tisíc u elektřiny). Vyplývá to z aktuálních dat Operátora trhu s elektřinou (OTE). Společnosti Yello se z tohoto koláče změn podařilo „ukousnout“ 2 % zákazníků což je poměrově víc, než činí tržní podíl. Z pohledu aktivních tuzemských dodavatelů se na vrcholu (v meziročním srovnání počtu odběrných míst) umístil ČEZ Prodej, na druhém místě s odstupem společnost Innogy. Na opačné straně stojí společnost Lama Energy, kterou opustilo větší množství zákazníků, a TGC Energie, která ukončila svou činnost a její zákazníky převzala konkurence. „Jsme nadšeni z toho, že v meziročním srovnání trhu za posledních deset let jsme potvrdili, že patříme mezi deset nejúspěšnějších společností s více než šedesáti tisíci zákazníků, čímž se stabilně řadíme mezi středně velké dodavatele energií,“ komentuje Michal Kulig, ředitel společnosti Yello v České republice.

Zajímavostí je, že v roce 2022 oproti roku předloňskému mírně stoupla celková průměrná spotřeba energií. U elektřiny to byl nárůst o 1,7 %, u plynu dokonce o 2,9 %. „Jelikož jsme v minulém roce zaznamenali tento trend, na podzim 2022 jsme se aktivně zapojili do podpory hledání úspor energií a vyhlásili kampaň Elektrobonus, v níž obzvláště nyní v topné sezóně motivujeme zákazníky k úsporám a ty úspěšné odměňujeme,“ prozrazuje Michal Kulig a dodává, že zejména minulý rok ukázal, jak důležité je být šetrný ke zdrojům i okolí.

Ceny energií trhaly rekordy

Z pohledu dynamiky cen byl minulý rok ještě drtivější než rok 2021. Na základě analýzy interních dat, která Yello využívá pro srovnání s konkurencí, datové oddělení zaznamenalo maximální cenu nabídky silové elektřiny na úrovni 17 050 Kč bez DPH za MWh, a naopak nejnižší cenu na úrovni 4 999 Kč bez DPH za MWh (medián cen byl potom na úrovni 8 400 Kč bez DPH za MWh). Pro srovnání, v prosinci roku 2021 byla cena 7 299 Kč, respektive 1 900 Kč, a medián na úrovni 3 773 Kč. V plynu byla situace obdobná – na konci loňského roku maximální částka za plyn vyskočila na 9 600 Kč a nejnižší hodnota naopak činila 2 373 Kč. Vše za MWh bez DPH.

S tím korespondují i nákupní ceny energií. Pořizovací cena elektřiny byla na konci roku 2022 zhruba čtyřikrát vyšší než v roce 2021, v srpnu 2022 byla dokonce dvanáctkrát vyšší, a to ve chvíli, kdy se trh vyrovnával s odstávkami jaderných elektráren ve Francii. Celkový nárůst ceny plynu byl ve stejném období sedminásobný.

Najdou spotřebitelé v letošním roce energetickou oázu?

Jak je patrné, loňský rekordní rok přinesl české energetice nejednu výzvu. Díky předchozímu roku však byli spotřebitelé i dodavatelé na případné turbulentní chování mnohem lépe připraveni, a tak se podařilo vše zvládnout. „V letošním roce bychom se měli dočkat korekce ceny jak u elektřiny, tak u plynu, i když nelze očekávat, že by se ceny vrátily na hodnoty, které byly obvyklé před druhou polovinou roku 2021. Nicméně ke zlevňování je aktuálně prostor, protože ceny energií se na burze kontinuálně snižují a podle všeho by mohly klesat i nadále,“ predikuje Michal Kulig.

Toto chování je do jisté míry dáno tím, že spotřeba je díky zatím relativně teplejší zimě nižší, než se předpokládalo, a klesly i obavy o dostatek energie, které panovaly před zimními měsíci. „Z těchto důvodů zatím nelze hovořit o jasném trendu. To budeme moci nejdříve na konci zimy, respektive na jaře, kdy bude více patrné i to, jak pokračuje omezování závislosti Evropy na ruském plynu. Teprve potom by nás mohly čekat skutečně příjemné ceny,“ upozorňuje Michal Kulig.

Spotřebitelé musí být nadále ve střehu

I přes závěrečný optimismus nemusí klidná situace nastat a nejistota na trhu může panovat nadále. „Jakmile začne docházet k poklesům cen, zákazníci s dlouhodobými kontrakty se ocitnou v nevýhodě. Uvidí svoji vysokou cenu zajištěnou z minulých nákupů oproti výrazně nižší ceně pro nové zákazníky. To udrží vysoký počet změn dodavatele i tlak na energetické společnosti,“ zakončuje Michal Kulig.

Pavel Gregor

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář