SpaceX pomůže startupu zahájit první testy pro budoucí těžbu asteroidů už letos

Datum 05.02.2023

AstroForge pracující v simulovaném vesmírném vakuu. Foto: Ed Carreon, AstroForge

Vzhledem k potenciálně nekonečně obrovského množství cenných materiálů v hlubokém vesmíru doufá startup AstroForge, že se mu těžba z asteroidů vyplatí. V případě úspěchu by to mohlo přinést velmi slušné zisky. Proto se tato nová firma z Kalifornie snaží v letošním roce uskutečnit ne jednu, ale hned dvě vesmírné mise.

Předpokládá se, že asteroidy obsahují různé vzácné minerály, včetně kovů, jako je železo, nikl a kobalt, platina a zlato. Mohou obsahovat také vodu a další těkavé látky, které by mohly být užitečné pro budoucí průzkum vesmíru a osídlení. Vody máme u nás na Zemi dostatek, dostat ji však do vesmíru je však pro nás nesmírně drahé.

Je však třeba poznamenat, že přesné složení asteroidů se může značně lišit, a k určení konkrétních minerálů, které se na jednotlivých asteroidech mohou nacházet, je zapotřebí dalšího výzkumu. Ale vzhledem k tomu, že je tam tolik potenciálně cenných surovin, každá společnost, která se odváží pokusit se o těžbu těchto surovin ve vesmíru, může počítat se značnými zisky, které jsou však doprovázené i obrovským investičním rizikem.

Podle portálu TechCrunch první mise odstartuje už letos v dubnu s firmou SpaceX Elona Muska. Druhá mise vyšle společnost do hlubin vesmíru, aby shromáždila informace o povrchu asteroidu, který společnost plánuje vytěžit ještě v tomto desetiletí.

Matt Gialich, ředitel AstroForge uvedl, že při identifikaci nejpotenciálnějších asteroidů spolupracuje s akademickými poradci, NASA a neziskovou organizací Planetary Science Institute. Kromě toho firma a Colorado School of Mines nedávno zveřejnily práci, v níž hodnotí obsah kovů v asteroidech, které by mohly být vytěženy, prodávány jako komodity na Zemi nebo využity ve vesmíru.

Druhá cesta bude zahrnovat studium povrchu cílového asteroidu pomocí fotografií s vysokým rozlišením, prozradil Gialich. V uvedené publikaci se uvádí, že “zbývá prozkoumat textury povrchu asteroidů bohatých na kovy”. Kromě toho, že asteroid je blíže k Zemi než jsou objekty v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, o něm odmítl prozradit cokoli dalšího.

Společnost Intuitive Machines se sídlem v Houstonu v Texasu se místo toho vydá na oběžnou dráhu Měsíce a poté bude pokračovat do hlubokého vesmíru. AstroForge se vydá na kratší 11měsíční cestu k zamýšlenému asteroidu.

Richard Pappen
zdroj: TechCrunch

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář