Novinky v oblasti ekologizace dopravy se budou probírat v diskuzním fóru E-mobilita

Datum 06.02.2023

Foto: Jana Jílková

Černá louka Ostrava bude příští středu 15. února 2023 hostit již třetí ročník diskuzního fóra E – Mobilita. Akce zaměřená zejména na novinky v oblasti ekologizace dopravy Moravskoslezského kraje je určena především odborné veřejnosti, vedení měst a obcí Moravskoslezského kraje, zástupcům firem, ale na své si přijdou také studenti vyšších odborných škol a univerzit či zájemci z širší veřejnosti. Letošní ročník nese podtitul „cesta k soběstačnosti“ a nově tak rozšiřuje téma tolik diskutované ekologizace dopravy také o informace a zajímavosti z oblasti energetické soběstačnosti budov, ve kterých pracujeme a bydlíme. Záštitu nad fórem E–Mobilita 2023 převzalo Ministerstvo životního prostředí, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka, náměstek primátora statutárního města Ostrava Jan Dohnal a Krajská hospodářská komora MSK. 

„Moravskoslezský kraj se v současnosti stává lídrem na poli vodíkových technologií využitelných v energetice a dopravě. Pohony aut budou čím dále rozmanitější, protože vozidla s alternativním pohonem produkují méně škodlivin – zjednodušeně méně smrdí a jsou méně hlučná. Zejména vodíkový pohon je čistý a hodně čistá může být v budoucnosti i jeho výroba. Elektřinu a vodík si také umíme vyrobit sami, což nám dává jistou svobodu a nezávislost na dovozu plynu a ropy. V našem kraji navíc můžeme k výrobě vodíku využít i další suroviny, jako jsou typicky důlní a koksárenské plyny nebo uhelné kaly – tedy odpad, který se dnes většinou neefektivně spaluje a zatěžuje životní prostředí. Proto pracujeme na tom, aby v Moravskoslezském kraji vzniklo první české ‚Hydrogen Valley‘, kde energetiku a dopravu založenou na fosilních palivech doplní vodíkové technologie. Proto jsme taky společně s univerzitou a podniky založili Vodíkový klastr,“ vysvětluje Jakub Unucka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, který se zároveň v rámci letošního ročníku diskuzního fóra ujme úvodního slova. 

V následných debatách pak zástupci významných společností regionu představí účastníkům fóra vize, novinky a projekty z oblasti vodíku a vodíkových technologií. Vystoupí například Dan Minařík a Tadeáš Ochodka z Výzkumného energetického centra při VŠB – Technické univerzitě Ostrava nebo Kamil Košťál z kopřivnické TATRA TRUCKS. Neméně zajímavý bude také příspěvek Václava Ochotného ze společnosti Solar Global, který přiblíží projekt komerčního elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku. 

Odpolední blok bude naplněn prezentací projektů z oblasti soběstačnosti, jež mají pozitivní dopad na regionální rozvoj, a to zejména v oblasti implementace inovativních technologií do praxe a soustředí se na udržitelný rozvoj jak ve městech, tak na venkově.

„Již teď můžeme prozradit, že v rámci našlapaného programu představíme například second-life akumulátory a bateriová úložiště a naši hosté představí také své bohaté zkušenosti s provozováním firemní elektroflotily i dalších příkladů z praxe,“ láká za organizátora akce Jana Jílková, produkční fóra E – Mobilita 2023. 

Se svými příspěvky vystoupí také Martin Václavek ze společnosti ČEZ Energo, Lukáš Kalvoda z MSIC, Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a mnoho dalších. V rámci doprovodného programu se účastníkům představí mimo jiné vodíkový automobil Toyota Mirai, budou zde také zástupci švédského výrobce Dafo, který se specializuje na protipožární systémy pro vozidla, bateriová úložiště a nabíjecí stanice. 

Odpolední část programu se přesune do areálu společnosti Libros Ostrava, kde budou návštěvníky akce čekat zkušebních jízdy hybridními i elektro auty, a to jak na kluzném asfaltovém polygonu, tak na terénním polygonu. Kompletní program diskuzního fóra je již teď zveřejněn na webu www.emobilitaostrava.cz. Praktické informace a tipy naleznete také ve facebookové události akce E-Mobilita 2023

Na akci je nutné se registrovat prostřednictvím zakoupené vstupenky, registrační poplatek je 250 Kč, pro členy KHK MSK 100 Kč. 

Generálními partnery akce jsou Moravskoslezský kraj, a ČEZ Energo, hlavním partnerem je statutární město Ostrava. Mediálními partnery jsou volty.cz, Positiv Business & Style, KHK MSK. 

Jana Jílková

Napsat komentář