Američané tvrdí, že čínský balón umožňuje shromažďování elektronické komunikace

Datum 14.02.2023

Na snímku poskytnutém americkým námořnictvem jsou námořníci, kteří u pobřeží Jižní Karolíny vyzvedávají čínský výškový sledovací balón. Foto: Tyler Thompson/U.S. Navy

Velice obsáhlý popis špionážního balónu, který byl součástí globální sledovací flotily řízené čínskou armádou a byl schopen shromažďovat elektronickou komunikaci vydali Američané. Závěry byly uvedeny v dokumentu Amerického ministerstva zahraničí, podle něhož americká armáda vyslala špionážní letouny U-2 z dob studené války, aby balón sledovaly a zkoumaly, než jej v sobotu nad Atlantickým oceánem sestřelila stíhačka.

Čínské špionážní balóny létaly podle amerických zjištění nad více než 40 zeměmi na pěti kontinentech, a zdá se, že je vyrobila jedna nebo více společností, které oficiálně prodávají výrobky čínské armádě. Toto zjištění podtrhuje otázky amerických představitelů ohledně vazeb mezi některými civilními podniky v Číně a armádou země, což američtí představitelé nazývají “vojensko-civilní fúzí”.

Americká pozorovací letadla pořídila snímky balónu ještě ve vzduchu. Jeho viditelné vybavení, které zahrnovalo antény, “zjevně sloužilo ke zpravodajskému sledování a neodpovídalo běžnému vybavení meteorologických balónů,” uvedlo ministerstvo zahraničí USA – což vyvrácí tvrzení čínské vlády, že balón byl civilní meteorologický stroj, který se odchýlil od kurzu.

Epizoda s balónem vedla k nárůstu napětí mezi USA a Čínou v době, kdy jsou vzájemné vztahy již na jednom z nejnižších bodů za poslední desetiletí. Přestože nejvyšší američtí představitelé tvrdí, že hodlají udržovat komunikační kanály s Čínou otevřené, střetávání se v souvislosti s balónem zasévá další konflikt. Američané chtějí informovat země celého světa o rozsahu čínského programu špionážních balónů a o porušování suverenity v naději, že ostatní země budou proti čínským špionážním aktivitám postupovat.

Vyšetřovatelé z Pentagonu a FBI zkoumají trosky, které americké námořnictvo vytáhlo z mělkých vod u pobřeží Jižní Karolíny. Představitelé FBI minulý čtvrtek uvedli, že analyzují materiál z těla balónu, kabeláž a malé množství elektroniky nalezené na vodě, vše z trosek, které byly od pondělí předány.

“Posádkám se podařilo z místa vyzvednout značné množství trosek, včetně všech identifikovaných prioritních částí senzorů a elektroniky, jakož i velkých částí konstrukce,” uvedlo ve včerejším prohlášení Severní velitelství americké armády a dodalo: “Vyprošťovací operace pokračují, ačkoli podmořské pátrání ztěžuje špatné počasí.”

Vyšetřovatelé se však domnívají, že většina elektroniky může být rozptýlena na dně oceánu. Američtí představitelé ale také uvedli, že očekávají, že jim nalezené části balonu umožní nahlédnout do způsobu, jakým čínští inženýři sestavují sledovací technologie.

V dokumentu Amerického ministerstva zahraničí se uvádí, že soustava antén sestřeleného balonu “byla pravděpodobně schopna shromažďovat a geolokačně lokalizovat komunikace”, zatímco jeho solární panely byly dostatečně velké na to, aby vyráběly energii pro provoz “několika aktivních senzorů pro sběr zpravodajských informací”.

Zpravodajské služby dospěly k závěru, že antény byly schopny lokalizovat komunikační zařízení, včetně mobilních telefonů a vysílaček, a shromažďovat z nich údaje, tvrdí američtí představitelé. Neví však přesně, na jaké druhy zařízení byly zaměřeny. Rádiové frekvence mohou být detekovány orbitálními satelity. Signály mobilních telefonů jsou z vesmíru hůře zjistitelné, ale dosahují až do výšky 18 kilometrů, kde se balón vznášel.

Zpravodajské služby podle amerických úředníků zatím nevědí, zda měl balon letět nad částmi Spojených států – včetně míst, kde se nacházejí jaderné zbraně – nebo zda byl vyfouknut z kurzu či zda došlo k mechanické poruše. Jsou ale přesvědčeni, že zabránili tomu, aby balón shromažďoval citlivé údaje z amerických jaderných zařízení a dalších vojenských základen. Americká vláda rovněž podnikla kroky k ochraně oficiální komunikace, ale úředníci uvedli, že si nejsou jisti, co balon shromáždil.

Americké zpravodajské služby vyhodnotily, že čínský program špionážních balónů je součástí globálního sledování, jehož cílem je shromažďovat informace o vojenských schopnostech zemí po celém světě. Podle amerických představitelů se Čína těmito lety snaží zdokonalit svou schopnost shromažďovat údaje o amerických vojenských základnách – o které má největší zájem – i o základnách jiných zemí v případě konfliktu nebo rostoucího napětí.

Richard Pappen
zdroj: NBC News, Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář