Poškození kabelů na železnici způsobilo kolaps letecké dopravy

Datum 15.02.2023

Foto: Alan Angelats, Unsplash

Výpadek informačních technologií ve společnosti Lufthansa dnes uvěznil tisíce cestujících a donutil zrušit nebo odklonit lety na nejrušnější německé letiště. Dotčených bylo na 200 letů. Letecká společnost to svádí na zpackané technické práce na železnici, které poškodily širokopásmové kabely a způsobily problémy s odbavením a nástupem do letadla německé letecké společnosti Lufthansa.

Společnost uvedla, že při technických pracích na železniční trati došlo v úterý ve Frankfurtu omylem k přerušení svazku kabelů. Požádala zákazníky, kteří letí vnitrostátními lety, aby si rezervovali jízdenky na vlak.

Firma uvedla, že zákazníci mohou na jejích internetových stránkách požádat o vrácení peněz, a očekává, že se problémy do večera stabilizují. Letoví dispečeři odklonili lety z nejrušnějšího německého letiště ve Frankfurtu, problém však ovlivnil spoje po celém světě, protože toto největší letiště v Německu zároveň slouží také jako přestupové letiště na další lety.

Lufthansa a německý národní železniční operátor viní z poruchy vrták, který přerušil svazek optických kabelů společnosti Deutsche Telekom. Ten způsobil, že došlo k zablokování systémů pro odbavení a nástup cestujících a německé řízení letového provozu muselo pozastavit příchozí lety.

Ty však byly od středečního poledne obnoveny a na frankfurtském letišti přistávalo přibližně 40 letadel za hodinu. Německý letový dispečink DFS uvedl, že je téměř normální provoz. Společnost Deutsche Telekom ve svém prohlášení uvedla: “Náš technický tým již přes noc opravil dva kabely a řada zákazníků je již opět online.” Situace se podle něj zlepšuje.

A aby těch problémů nebylo málo, tak ještě v pátek se rozhodli zaměstnanci německých letišť stávkovat kvůli výši jejich mezd.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Napsat komentář