Ceny plynu v Evropě se dostaly na 17měsíční minimum. Rusko energetickou válku neodhadlo dobře

Datum 17.02.2023

Foto: Unsplash

Ceny zemního plynu v Evropě klesly na nejnižší úroveň za posledních 17 měsíců, čímž zasadily ránu snahám Vladimíra Putina financovat jeho válku na Ukrajině.

Holandské futures na plyn je poprvé od 1. září 2021 pod 50 eur. Evropa si zvyká na život bez ruské energie a zdá se že nás to bolí méně než jsme původně očekávali. Relativně mírné počasí, snahy o snížení spotřeby energie a silný příliv zkapalněného zemního plynu z USA do Kataru snižují napětí na trzích a zároveň snižují tlak na cenu. Ceny se tak propadly o více než 80 % ze svého srpnového maxima, kdy omezení dodávek ruského plynu způsobilo Evropě náklady ve výši přibližně 1 bilionu euro a bylo jedním z příčin prudkého nárůstu inflace na nejvyšší úroveň za poslední desetiletí.

K tomu dochází v době, kdy Rusko denně prodává devizové prostředky v hodnotě přesahující 100 milionů euro ve snaze vyrovnat své účetnictví v situaci vysokých výdajů a klesajících příjmů z energií kvůli válce na Ukrajině. Ruské ministerstvo financí se zavázalo, že v letošním roce dodrží rozpočtový schodek maximálně ve výši 2 % hrubého domácího produktu (HDP), a to i přesto, že jeho výdaje v lednu převýšily příjmy o téměř 25 miliard euro.

Rusko prodává denně zahraniční měnu v hodnotě téměř 9 miliard rublů (přes 100 milionů eur), aby pokrylo deficit, a vláda plánuje uvalit jednorázovou “dobrovolnou” daň na velké podniky. Počasí tentokrát hrálo Evropě do karet více než Rusku, to byl také ten hlavní důvod, proč ceny plynu v Evropě tak dramaticky klesaly až k dnešním hodnotám.

Milan Matějíček
Zdroj: Bloomberg

Napsat komentář