Zařízení od NASA dokáže detekovat tlukot srdce přeživších pod troskami zemětřesení v Turecku

Datum 18.02.2023

Prototypová technologie FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) od NASA. Foto: NASA

Záchranné týmy stále pracují na záchraně lidských životů, i když už to jsou skoro dva týdny po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii. K tomu slouží i zařízení “FINDER” vyvinuté americkou NASA, aby identifikovaly sebemenší pohyby těla způsobené třeba jen tlukotem srdce.

FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) využívá mikrovlnné radarové senzory k nalezení přeživších pod sutinami nebo v lavinách pomocí dálkového snímání jejich tlukotu srdce a dýchání, jak uvádí Space.com. NASA oznámila, že tato technologie byla minulý víkend převezena do Turecka. Od 6. února, kdy došlo ke dvěma zemětřesením o síle 7,8 a 7,6 stupně, bylo pod sutinami objeveno více než 41 000 obětí.

Po strašlivém zemětřesení na Haiti v roce 2010 vytvořil tým z NASA v Kalifornii technologii FINDER, kterou později komercializovala společnost SpecOps Group se sídlem na Floridě. Přístroj je tak citlivý, že dokáže detekovat nehybného člověka, jehož tělo se při tlukotu srdce pohne o necelý milimetr.

Podle NASA je v hektické atmosféře pátracích a záchranných akcí schopnost systému FINDER rozlišit pohyb člověka a stroje – a dokonce i člověka a zvířete – klíčová. Celá technologie se nachází uvnitř odolného přepravního kufru Pelican, který se často používá k přepravě drahého vybavení a přístrojů.

Richard Pappen
zdroj: Space.com

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář