Silnice bez ledu by mohla trvale zajistit přísada v asfaltu

Datum 19.02.2023

Foto: Freepik

Led na silnicích je nebezpečný jak pro chodce tak i pro automobilovou dopravu. Ekologicky nešetrné jsou ale i soli na bázi chloridu, které se používají k jeho rozpouštění. Navíc významně přispívají k erodování podvozků automobilů. Vědci teď vyvinuli ekologičtější a účinnější alternativu, která by se mohla přimíchávat přímo do asfaltu a zabraňovat zledovatění vozovek po celé roky.

Vědci z čínské Hebei University of Science and Technology začali vývojem soli na bázi acetátu, která neobsahuje chloridy. Takové soli jsou podstatně méně škodlivé pro životní prostředí než chloridy, méně korodují ocel a další materiály a navíc fungují při nižších teplotách.

Výzkumníci přistoupili ke smíchání soli s povrchově aktivní látkou, oxidem křemičitým, hydrogenuhličitanem sodným a vysokopecní struskou (která se také používá v betonu odolném proti soli), čímž vznikl jemný prášek. Částečky tohoto prášku pak byly potaženy roztokem polymeru, čímž vznikly mikrokapsle. Vědci pak nahradili část minerálního plniva v běžné asfaltové směsi těmito kapslemi.

Když byl speciální asfalt testován na sjezdu z dálnice, zjistilo se, že nejen nepřetržitě rozpouští sníh, který na něj napadne, ale také snižuje bod mrznutí vody z 0°C na -21 °C. Navíc na základě laboratorních testů vědci odhadují, že 5 cm silná deska tohoto speciálně namixovaného asfaltu bude uvolňovat své solné kapsle po dobu sedmi až osmi let a po celou tu dobu udrží silnici bez ledové pokrývky.

Článek o této studii byl nedávno zveřejněn v časopise ACS Omega.

Milan Matějíček
zdroj: American Chemical Society

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (2)

  1. ..pro naše silničáře je to stejně jedno,,ti zaspí každý rok…a co potom ?? po těch letech se to vyhodí a udělá nové ?? tak to u nás,bude stát kilometr dálnice několikanásobně víc,než ted,,,to se bude oporavovat v podsatě v kuse,,..bez přstávky,protože našim stavitelům dálnic a silnic to neskutečřně trvá a trvá a trvá…¨

Napsat komentář