Brýle za dolar se vyrábí na unikátním stroji bez použití elektrické energie

Datum 20.02.2023

Foto: Siemens

Díky softwaru Solid Edge® od Siemens Digital Industries Software může nezisková organizace EinDollarBrille e.V. zajistit dostupné brýle nejpotřebnějším komunitám na celém světě. Organizace založená v roce 2012 poskytuje svému týmu a partnerům v deseti zemích nástroje a školení zaměřené na výrobu brýlí, tzv. OneDollarGlasses. Ty se vyrábí bez použití elektrické energie na unikátním stroji, který se nyní dále inovuje a vyrábí pomocí softwaru z portfolia Siemens Xcelerator.

„Chtěli jsem vytvořit brýle z materiálu o hodnotě menší než jeden dolar, aby si je mohli dovolit i ti nejchudší,“ vysvětluje zakladatel a generální ředitel EinDollarBrille Martin Aufmuth. „Naším cílem je nabídnout dlouhodobou a zároveň udržitelnou pomoc, a k tomu nestačí jen brýle po světě rozesílat. Dáváme lidem v jednotlivých zemích příležitost, aby si pomohli sami. Nabízíme možnost, jak si brýle OneDollarGlasses navrhnout a vyrobit na stroji, který nevyžaduje připojení k elektřině.“

Po prvních konceptech, prototypech a nákresech vytvořených manuálně a bez pomoci digitálních nástrojů bylo nezbytné nastavit efektivní výrobní procesy, aby se dosáhlo potřebné kvality brýlí. Takový proces začíná návrhem, hrubým konceptem a následnou digitalizací. Zatímco bylo možné využít jednotlivé náčrty a nákresy ohýbacího stroje, k dispozici nebyly žádné 3D CAD modely, jež by byly vhodné pro další kroky – například data, která lze poskytnout výrobcům CNC zařízení.

Pro vyřešení této situace počátkem roku 2022 jeden ze solution partnerů společnosti Siemens – PBU CAD-Systeme – do celého procesu zapojil software Siemens Solid Edge. Díky pomoci CAD konzultantky a dobrovolnice Sabine Adams pokročili ve vývoji ohýbacího stroje (nyní již jeho 13. generace), který dále zdokonalili, a navíc optimalizovali další nástroje a měřidla potřebné pro výrobu brýlí.

Sabine Adams ze všeho nejdříve pomocí Solid Edge vytvořila model brýlí a jejich čoček ve 3D. Tento inteligentní 3D model produktu se dále používá k dokumentaci a certifikaci ohýbacího stroje a brýlí a k objednávání čoček. U samotného ohýbacího stroje využila Sabine Adams stávající náčrtky a technické nákresy na papíře s ručně psanými poznámkami. Společně s týmem definovala rozměry, tolerance i potřebné formy tak, aby bylo možné inovativní ohýbací stroj odborně popsat a zdokumentovat.

Od vynálezu průkopnického stroje na OneDollarGlasses se organizace EinDollarBrille rozrostla a nyní pro ni pracuje 500 dobrovolníků a zaměstnanců po celém světě. Společnost Siemens podporuje startupové organizace, které se snaží zlepšovat život na zemi, prostřednictvím programu Solid Edge Startup. 

Lenka Hlavatá

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář