Umělá inteligence umožní každému stát se programátorem, tvrdí šéf společnosti Nvidia

Datum 26.02.2023

Nvidia’s H100 GPU. Foto: Nvidia

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang označil ChatGPT za další “velkou věc” v oblasti počítačů. Tento týden tuto myšlenku trochu ještě rozšířil. Řekl, že věří, že umělá inteligence umožní každému člověku stát se počítačovým programátorem. Člověk by mohl umělé inteligenci říci, jaké jsou jeho cíle a co chce vytvořit. Umělá inteligence by se pak postarala o kódování.

Huangovy poznámky zazněly tento týden v rámci zveřejnění výsledků hospodaření za 4. fiskální čtvrtletí roku 2023. Společnost nakonec překonala očekávání a zaznamenala silné zisky v oblasti svých produktů pro datová centra. Podle očekávání se hodně diskutovalo o produktech Nvidia s umělou inteligencí, kde se probíral také ChatGPT a následná schopnost umělé inteligence překládat rovněž lidskou řeč také do počítačového kódu.

Programy píšící programy je jistě zajímavá myšlenka a nutí nás uvažovat o tom, kdy bude možné člověka z tohoto procesu úplně odstranit. Huang vysvětlil, že v takovémto scénáři je lidský jazyk novým programovacím jazykem. S velkými jazykovými modely umělé inteligence podle něj umožní psát kód komukoli.

“Zdemokratizovali jsme počítačové programování téměř pro každého, kdo by dokázal v lidském jazyce vysvětlit konkrétní úlohu, kterou je třeba provést”, vystoupil se svou myšlenkou Huang.

Své vystoupení uzavřel slovy, že tato “nová éra počítačů” bude “naprosto revoluční” pro celý svět. Šéf společnosti Nvidia by v tom mohl mít jasno. Jen nedávno již umělá inteligence pomohla se 100 návrhy polovodičů. Google také vytváří umělou inteligenci pro kódování a také odvádí slušnou práci. Jensen také přirovnal ChatGPT k iPhonu v tom, že dokáže lidem, kteří nejsou technicky zdatní, ukázat, co AI dokáže. Zatím však nebylo prokázáno, že ChatGPT nebo konkurenční aplikace dokáže na pokyn člověka bez technického vzdělání vytvořit kód. Pokud se tak stane, mohlo by to spoustu softwarových inženýrů znervóznit, protože jejich práce by mohla být nahrazena. Přesto bude člověk ještě dlouhou dobu potřebný k zadávání pokynů, takže by jim to mělo poskytnout jistotu zaměstnání.

Michal Matějíček
zdroj: Extremetech

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. malý krok pro quantové technologie, velký skok pro chaos na planetě…. Nejsme absolutně na technologie připraveni! Když OPEC stopil všechny patenty které by odstranily spalovací motory, když CIA okradla Nikolu Teslu pěkně za tepla, hned po jeho smrti a šlohla mu všechny patenty, aby to hodila k ledu, určitě tihle vědátoři můžou tyto technologie šoupnout do šuplíku. Ten chaos, nelze odhadnout, to co AI má za potenciál, to je mimo reálné možnosti lidského mozku. Jsme neandrtálci co slezli ze stromů, ale někteří na stromech stále bydlí, a nehodlají stromy opustit, že jo Rusko, že jo Ukrajino a jiný státy nevyjímaje…

Napsat komentář