Microsoft trénuje ChatGPT k ovládání robotů

Datum 04.03.2023

Foto: Freepik

Představte si scénář, ve kterém můžete přímo komunikovat s roboty a umožnit jim, aby za vás plnili různé úkoly. Společnost Microsoft za tímto účelem plánuje navázat spolupráci s OpenAI a rozvinout schopnosti ChatGPT pro ovládání robotů. Softwarový gigant použil chatbota a “intuitivně pomocí jazyka ovládal několik platforem, jako jsou robotické paže, drony a roboti domácí asistenti,” napsala společnost v příspěvku na svém webu.

Roboti se při plnění svých úkolů stále do značné míry spoléhají na ručně psané kódy, zatímco pro lidi je mluvená řeč nejintuitivnějším způsobem komunikace. Společnost Microsoft se snaží tuto realitu změnit a “umožnit přirozenou interakci mezi člověkem a robotem pomocí nového jazykového modelu umělé inteligence ChatGPT”.

Tým plánuje využít schopnost platformy vytvářet souvislé a gramaticky správné odpovědi na různé podněty a otázky a zjistit, zda ChatGPT dokáže přemýšlet nad rámec textu a uvažovat o fyzickém světě, aby pomohl s robotickými úkoly. “Chceme lidem pomoci snadněji komunikovat s roboty, aniž by se museli učit složité programovací jazyky nebo podrobnosti o robotických systémech”, píše se ve zprávě společnosti Microsoft

Klíčovou překážkou v cestě jazykovému modelu založenému na umělé inteligenci je řešení problémů s ohledem na fyzikální zákony a okolní prostředí. Inženýři kvůli tomu testovali, jak ChatGPT rozumí tomuto konceptu, a požádali jej, aby prozkoumal prostředí, dokud nenajde uživatelem zadaný objekt. Poskytli mu přístup k funkcím, jako jsou API pro detekci objektů a vzdálenost objektů, a ověřili, že kód, který vygeneroval, úspěšně implementoval smyčku vnímání a akci.

Zájem o ChatGPT ze strany Microsoftu je obrovský. Firma jedná o investici deset miliard dolarů do společnosti OpenAI, která vlastní chatovacího robota ChatGPT. Microsoft už do OpenAI v roce 2019 investoval miliardu dolarů. Podle portálu The Information plánuje využít technologii ChatGPT do svého softwaru Microsoft 365 a vyhledávače Bing.

Milan Matějíček
zdroj: Microsoft

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář