Společnost Wilson vyrobila na 3D tiskárně futuristický basketbalový míč bez vzduchu

Datum 05.03.2023

Foto: Wilson

Basketbalový míč bez vzduchu? Tak přesně takový vymysleli a na 3D tiskárně vytiskli inženýři společnosti Wilson. Tým využil technologii aditivní výroby a z volné šestihranné mřížky vyrobil nový druh basketbalového míče. Zatím si jej sice nekoupíte, ale Wilson chce, aby z něj bylo víc než jen prototyp.

Bezvzduchový prototyp má stejnou velikost a tvar jako tradiční basketbalový míč. Místo pevného koženého povrchu je prototyp míče dutý s velkými šestiúhelníkovými otvory. Označení “bez vzduchu” je tedy trochu zavádějící – v míči je spousta vzduchu, ale není stlačený a nezůstává tam. Míč se odráží díky pružné podpoře konstrukce, nikoliv díky tlaku vzduchu uvnitř.

Wilson začal s návrhem míče ve virtuálním prostředí. Poté navázal spolupráci s firmou EOS, která se zabývá 3D tiskem, a vytvořil prototyp bez vzduchu. Většina 3D tisku spočívá v nanášení vrstev roztaveného plastu pomocí vytlačovací trysky, ale společnost EOS má jedinečný systém, který již našel využití ve zdravotnických zařízeních a v leteckém průmyslu. Používá pryskyřičný prášek, který po zásahu laserem ztuhne. Stejně jako 3D tiskárna vytváří technika EOS kuličku vrstvu po vrstvě leptáním struktury do prášku.

Hotovou strukturu lze obarvit na jakoukoli barvu, ale Wilson se rozhodl pro prototyp v nenápadné černé barvě. Společnost uvádí, že prototyp byl navržen tak, aby kopíroval vlastnosti standardního basketbalového míče bez vzduchu. Měl by mít tedy stejnou hmotnost a identický odraz od povrchu. Wilson se však nezmiňuje o tom, jak by umístění otvorů po celém povrchu míče mohlo ovlivnit aerodynamiku. Ve výše uvedeném videu je překvapivě málo odskoků (nula). Níže uvedené video ve stylu reklamy však ukazuje trochu více akce.

Míč měl minulý měsíc premiéru na soutěži NBA ve smečování. Jelikož se jedná pouze o prototyp, Wilson vám basketbalový míč bez vzduchu zatím neprodá. Je však možné se přihlásit do mailing listu společnosti Wilson, k zasílání informací o všech inovacích míče bez vzduchu.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva společnosti Wilson

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář