Prakab dodá kabely pro německý Deutsche Bahn

Datum 07.03.2023

Foto: Oxygen

Společnost Deutsche Bahn vybrala ve výběrovém řízení na dodavatele kabelů společnost Prakab. Ta sídlí v pražském Hostivaři a v loňském roce oslavila 100 let od svého založení Emilem Kolbenem. Výběrové řízení bylo vypsáno na dodavatele na víceleté období, Prakab tak bude největšímu německému železničnímu dopravci dodávat dlouhodobě. 

Prakab na německém trhu v oblasti silových kabelů dlouhodobě spolupracuje se společností Witthinrich a s tímto partnerem bude také realizovat spolupráci právě s Deutsche Bahn. Technická a logistická komunikace v rámci zakázky bude ale vedena přímo manažery ze společnosti Prakab.

„Prakab má ve výrobě železničních kabelů silnou tradici a je tak ideálním partnerem pro železniční společnosti, které v současné době investují nemalé částky do přizpůsobení svých železničních sítí moderním standardům. Prakab je také schopen splnit specifické národní normy zákazníků a to hlavně v Rakousku a Německu, kde máme s dodáváním signálních kabelů dlouholeté zkušenosti,“  Ing. Miroslav Tesař, který má oblast produktů pro železnice ve společnosti Prakab na starosti. „Každá země má specifické požadavky a jejich plnění kontroluje správce železniční infrastruktury dané země. Většinou bývá definován i dozor nad kvalitou sériových dodávek,“ dodává Ing. Miroslav Tesař. 

Signální kabely jsou standardem v železniční dopravě. V budoucnosti se dá ale očekávat změna v požadavcích v souvislosti s digitalizací zabezpečovacích zařízení. Signální kabely, které přenášejí ovládací signály i silovou elektřinu budou „rozděleny“ na dva typy kabelů a to optické, které budou přenášet data a silové sloužící pro napájení zařízení sloužících k nastavení dopravní cesty.

A právě v oblasti těchto silových kabelů vidíme pro Prakab velký potenciál. Mimo to náš sortiment navíc dokáže pokryt i specifické potřeby veřejných budov náležících k železnici, tedy nádražních budov. Zde jde hlavně o požární ochranu a chování kabelů v podmínkách požáru. Naše výrobky jsou v těchto oblastech schopny zajistit maximální bezpečnost,“ Ing. Miroslav Tesař.

Lukáš Beňa

Napsat komentář