Generátor obrázků běží na telefonu s Androidem

Datum 10.03.2023

Obrázky vytvořené pomocí Stable Diffusion. Foto: Qualcomm

Společnost Qualcomm ukázala, co je možné v chytrém telefonu s nejnovějším čipem ARM. Upravila svůj generátor umění Stable Diffusion tak, aby mohl běžet na chytrém telefonu, a je údajně stejně rychlý, podobně jako na výkonnějším stolním počítači.

Stable Diffusion je jedním z mnoha nástrojů umělé inteligence, které dokáží z textu vytvořit originální umělecké dílo. Společnost Qualcomm upravila generátor umění Stable Diffusion tak, aby mohl běžet na chytrém telefonu, a je údajně stejně rychlý jako na výkonném stolním počítači.

Snímky vytvořené pomocí Stable Diffusion po zadání klíčových slov Japonská zahrada u řeky a pohoří, Alfons Mucha and Greg Rutkowski, velmi detailní, ostrost, ilustrace, dramatický, západ slunce, krbový kámen.

Vygenerování obrázku kočky o rozměrech 512 x 512 pixelů trvalo pouhých 15 sekund. Společnost upravila generátor umění Stable Diffusion tak, aby mohl běžet na chytrém telefonu, a je údajně stejně rychlý jako na výkonném stolním počítači.

Inženýři společnosti použili techniku zvanou kvantizace, aby zmenšili model Stable Diffusion a učinili jej vhodným pro použití na chytrém telefonu. Podle společnosti Qualcomm jde o začátek “edge AI”, tedy éry, kdy naše osobní zařízení budou mít dostatek výkonu k tomu, aby modely AI spouštěla lokálně a nespoléhala se na cloud.

Milan Matějíček
zdroj: Qualcomm

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář