Šedý vlk bude v Americe hlídat raketová sila

Datum 11.03.2023

Foto: Boeing

Nejedná se však o skutečného šedého vlka z divočiny, který je v severní Americe ohroženým druhem. Stejné jméno se totiž rozhodla dát společnost Boeing svému vrtulníku MH-139A Grey Wolf (Šedý vlk). Americké letectvo (US Air Force) zadalo společnosti Boeing zakázku v hodnotě 285 milionů dolarů na výrobu prvních 13 vrtulníků s tímto označením, které nahradí víceúčelové vrtulníky Bell UH-1N Huey, jež půl století střeží pozemní jaderné balistické rakety na území Spojených států.

“Posunutí programu z fáze testování a vyhodnocování do výrobní fáze je významným krokem k zavedení letounu MH-139 do služby a k tomu, aby americkému letectvu poskytl dodatečnou bezpečnost raketových sil na desítky let,” řekl Azeem Khan, ředitel programu MH-139 společnosti Boeing. “Usilovně pracujeme na tom, abychom mohli zahájit dodávky v příštím roce.”

Zdroj: Boeing

Vrtulník Grey Wolf vychází z komerčního vrtulníku AW139 společnosti Boeing. Firma očekává, že díky použití hotových komponentů a osvědčené konstrukci se sníží výrobní a provozní náklady vrtulníku, což letectvu ušetří 1 miliardu dolarů za celou dobu životnosti této nové flotily. Navíc tento stroj vyžaduje i méně údržby.

Navzdory této úspornosti bude mít Grey Wolf o 50 % větší dolet než Huey, bude schopen unést o 2 300 kg větší užitečné zatížení, poletí o 50 % rychleji a bude mít o 30 % větší prostor v kabině. Uvnitř je nový vrtulník vybaven pokročilou pilotní kabinou s nejmodernější avionikou pro lepší přehled o situaci v okolí.

Richard Pappen
zdroj: Boeing

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář