Chyby při výběru CNC stroje: špatná velikost, dodavatel či řídicí systém otráví a připraví o peníze

Datum 13.03.2023

Foto: Profika

Nevhodně zvolená velikost, rozhodování jen a pouze na základě ceny, více řídicích systémů v jednom provozu. To jsou časté přehmaty, kterých se dopouští průmyslové firmy, když nakupují nový CNC stroj. V důsledku tak místo posílení produktivity řeší spíše problémy. Nejčastější chyby před nákupem technologie shrnula společnost Profika, která se na obráběcí stroje zaměřuje. 

Nákup CNC technologií, ať se jedná o soustruhy či klasická obráběcí centra, je především pro malou a střední firmu značná investice. Zvažují ji s jasným cílem – zvýšit a zefektivnit svou výrobu, zlepšit kvalitu výrobků a získat konkurenční výhodu. Ceny strojů se pohybují mezi jednotkami až desítkami milionů korun, zásadní je proto vybírat dobře. „Přesto se při jednání se zákazníky setkáváme s firmami, které si dříve vybraly nevhodně a místo navýšení produktivity řeší spíše navázané problémy. U výběru CNC strojů totiž platí ono okřídlené ‚dvakrát měř, jednou řež‘,“ uvádí Jakub Kaufman ze společnosti Profika, která se na obráběcí stroje 30 let specializuje. Připravila proto přehled nejčastějších chyb, kterých se zájemci o nákup CNC technologií mohou dopustit.

1) Rozhodování jen na základě ceny

U strojů se stejnými parametry láká vybírat jen na základě nejnižší ceny. Nebo naopak firmy kalkulují s tím, že vyšší pořizovací cena přinese i vyšší kvalitu. Ne vždy ale jednoduchá orientace podle ceny musí dopadnout dobře. Pro utvoření základní vstupní selekce tato metoda může fungovat, ale pro detailnější srovnání produktů v praxi a životnosti jednotlivých komponentů a podsestav je to již zavádějící. V nabídkách se můžete poměrně často setkat s tím, že CNC stroje s velice podobnými parametry mají mezi sebou různý rozdíl v prodejní ceně. Pokud znalý technik jednotlivé nabídky se zákazníkem zodpovědně projde a porovná, je schopen doporučit  kvalitní CNC stroj. Potom poměr ceny, parametrů, zpracování a úrovně servisních a technologických služeb kombinuje co nejlépe. Ne vždy totiž platí pravidlo „čím vyšší cena, tím vyšší kvalita“ a naopak. Velkosériový výrobce CNC strojů dokáže při stejné nebo vyšší kvalitě komponentů, nasmlouvat mnohem lepší ceny než výrobce s potenciálem produkovat pouze jednotky nebo desítky strojů měsíčně.

2) Rozdílné řídicí systémy v jednom provozu

CNC stroje mají samozřejmě svůj potřebný řídicí systém, na trhu je jich však hned několik a jejich ovládání se může výrazně lišit. V případě, že kupujete do firmy více CNC strojů, doporučuje se při výběru zohlednit výběr jednotného řídicího systému tak, abyste do budoucna předešli případným problémům. Pokud to situace umožňuje, získáváte velkou výhodu tím, že používáte na svých strojích standardní řídicí systémy v Evropě uznávaných výrobců. Tedy i s originálními podporami dialogového programování přímo od autora takového systému. V opačném případě se můžete dočkat velkého množství starostí, popřípadě s prostou nevolí zaměstnanců učit se s jiným řídicím systémem. 

Někteří výrobci strojů, ve snaze ušetřit své náklady, také vkládají do řídicích systémů své neoriginální programové výtvory. Což samo o sobě nemusí být problém. Ten nastává ve chvíli, když technolog a programátor musí namísto stejného programování a použití stejného programu u všech strojů, každý stroj spravovat naprosto rozdílně.  Je vždy škoda zbytečně přicházet o výhodu této kompatibility, když nejlepší výrobci řídicích systémů jako je např. Fanuc a Siemens sami vyvíjejí své podpory programování a samozřejmě logicky nejlépe.  

3) Špatně zvolená velikost stroje

Neexistuje univerzální velikost stroje, výrobci nabízí různé varianty a je třeba sladit jak potřeby provozu, možnosti haly, tak i tuhosti rámu. Je normální, že každý budoucí uživatel vyhledává  CNC stroj, který mu rozměrově pokryje všechny aktuálně vyráběné obrobky. Často navíc kalkuluje i s možností, že může brzy vyrábět významně větší i menší produkty, čemuž výběr velikosti stroje přizpůsobí. Toto, zvláště při tlaku na vysokou efektivitu a přesnost, je častá chyba. Na obrovském soustruhu jistě vyrobíte i malou součástku. O efektivitě, konkurenceschopnosti, dobrých výrobních časech a rychlé návratnosti si ale nejspíš budete moci nechat jenom zdát. „Záleží nejen na velikosti stroje, ale i na velikosti upínače, počtu a velikosti nástrojů. Důležitá je i kvalita upínačů a držáků nástrojů.  Jejich správný výběr a  nastavení vám umožní vyvarovat se mnoha nepříjemností a zbytečných neúčelných investic. Typickým příkladem je volba většího CNC soustruhu pro případné obrábění velkých průměrů, přitom celoroční produkce obsahuje spíše menší díly. Tím pádem nemusíte mít dostatek otáček pro vhodné řezné podmínky, budete mít delší časy přejezdů a a tedy i menší efektivitu a rychlost návratnosti,“ vysvětluje Kaufman.

4) Nákup u nespecializovaného prodejce

CNC stroj není aku šroubovák nebo žehlička. Počtem proměnných a sofistikovaností servisních zásahů a nastavení se blíží spíše závodnímu speciálu. Koupí mimo výrobce autorizovaného a specializovaného dealera je zaděláno na problém. Nákup produkčního CNC stroje u nespecializovaného prodejce je u výběru stroje velmi citlivé téma. Pokud již máte zvolenou konkrétní velikost a provedení CNC stroje, soustružnického, nebo frézovacího centra popř. dlouhotočného soustruhu, je logické, že si chcete ověřit, za jakých podmínek a v jakých cenách je možné produkt získat. Každý prodejce se v rámci boje o zákazníka snaží nabídnout co nejvíce argumentů, proč zakoupit stroj právě jeho výrobce. Obvykle se jedná o kombinaci různých dárků, bonusů a slev. Mějte však vždy na paměti, že mnohatunový CNC stroj složený z miliónů na sebe navazujících a naladěných součástek není rychlovarná konvice, kterou v případě poruchy pošlete na opravu nebo rovnou vyhodíte a koupíte novou. Jedná se o výrobní zařízení s potenciálem pro vás pracovat více desetiletí v nepřetržitém provozu.  Musí fungovat v nejhorších možných podmínkách, jako jsou nekonečná letní vedra, špína, prach, vlhkost, korozní a elektro-chemické prostředí, mnohdy mastný kouř a další velmi agresívní a nepříjemné vlivy. Zásadní je proto nejen dodání, ale i následný servis a vhodná péče o stroj. Dodavatel mu musí dokonale rozumět. Rychlý a profesionální servis není v dnešní době samozřejmostí, ale výsadou renomovaného dealera.

„Pro klienta je výhodné volit si služby na klíč. To znamená, že jedna firma pomůže s výběrem vhodného stroje přesně pro daný provoz, zařídí jeho nákup, pomůže s financováním a pak se postará jak o instalaci technologie, tak o její servis a školení personálu. Odpadá tak i situace, kdy se do procesu zapojí více firem a každá má na starosti něco jiného, takže odpovědnost za případný problém přehazují jedna na druhou,“ radí Kaufman. 

5) Zbytečný důraz na nedůležité detaily 

Při výběru CNC stroje se koncentrujte především na důležitá a stěžejní kritéria, kterými jsou výkon, technologická vybavenost, výrobní a zástavbové rozměry. Nenechte se zbytečně rozptýlit věcmi, které je možné snadno přizpůsobit, upravit či dodělat. Velmi často lidé podřizují výběr nového CNC stroje až překvapivě banálním věcem. „Už jsme se setkali i s tím, že firma koupila stroj kvůli tomu, že měl držák na pití. Kromě zjevných zbytností jsou ale lákadla, která vypadají dobře, zdánlivě slibují benefit, ale reálně ničím nepřispívají,“ konstatuje Kaufman. Typicky se jedná o velikost nebo tvar prosklení dveří. Málokdo si uvědomí skutečnost, že při obrábění do produkčního stroje z pravidla není vidět z důvodu rozstřiku chladiv, a to ani u hezky vypadajícího velkého prosklení. Při seřizování a najíždění na obrobek má podle potřeby operátor zpravidla vždy dveře otevřené. A nejde jen o zbytečnost, potenciálně se se jedná i o extra náklad: při častém „trefení“ skla kusem materiálu či nástroje je cena těchto bezpečnostních maxi skel, v porovnání s pouze potřebným průzorem, astronomická. Zde je důležité si uvědomit, že za několik týdnů v těžkém provozu už stroj nebude pěkný a navoněný, bude mastný a špinavý. 

Jakub Kaufman

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář