Pilot přistál s letadlem na heliportu v Dubaji ve výšce 212 metrů

Datum 17.03.2023

Foto: Red Bull

Polský pilot Lukasz Czepiela (39) se zapíše do dějin letectví jako první, komu se podařilo přistání na heliportu, navíc ve výšce 212 metrů. S letadlem Red Bull přistál na heliportu luxusního hotelu Burj Al Arab Jumeirah v Dubaji.

Při průměru heliportu pouhých 27 metrů neměl Czepiela opravdu moc prostoru a ve výšce 212 metrů nad zemí měl ještě méně prostoru pro chyby. Aby Czepiela dokázal přistát, nacvičoval přistání více než 650krát na běžné dráze s cílem namalovaným na asfaltu. Jak můžete vidět na videu z jeho kaskadérského kousku, dalo mu hodně práce, aby se mu to povedlo.

“Toto přistání jsem poprvé provedl v reálném životě,” uvedl Czepiela v prohlášení společnosti Red Bull. “Představoval jsem si ho, trénoval na simulátoru, ale nikdy předtím jsem ho nepoužil v reálném životě.”

Aby Czepiela a jeho tým mohli přistání zvládnout, museli letadlo zbavit veškeré zbytečné zátěže a upravit řadu dalších systémů, aby bylo letadlo dostatečně lehké a Czepiela ho mohl zastavit ve výšce pod 27 metrů. Nakonec mu k úplnému zastavení stačilo necelých 21 metrů.

“Potřebovali jsme konkrétní směr větru a přesnou rychlost,” řekl Czepiela. “Při příliš malém větru bych nebyl schopen zastavit, příliš velký vítr by vytvářel tak intenzivní turbulence, že by to s letadlem házelo a já bych narazil do budovy. Proto bylo nezbytné, abychom počkali na vhodné podmínky. Ve skutečnosti létání obnáší z 90 procent čekání a z 10 procent spěch a tento projekt nebyl jiný.”

Přesto si byli členové Czepielova týmu jisti, že zkušený akrobatický pilot tento složitý manévr zvládne. Upravili letadlo speciálně pro splnění tohoto úkolu. Přistání s letadlem však bylo jen polovinou z této výzvy. Czepiela ještě musel z heliportu znovu odstartovat. To se mu podařilo s pomocí oxidu dusného, který posílil zrychlení letadla a dodal mu potřebný “boost” při vzletu.

“Bylo to poprvé, kdy byla taková technika použita pro vzlet z heliportu,” řekl Czepiela. “S použitím dusíku letadlo zrychluje tak rychle, že jsem po dosažení okraje mohl v podstatě normálně vzlétnout. Nemohli jsme si však odepřít potěšení z klesání podél stěny této velkolepé stavby.”

Více o tomto výjimečném akrobatovi se můžete dozvědět přímo na stránkách Red Bullu.

Milan Matějíček
zdroj: Red Bull

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář