Amerika by raději zničila zařízení TSMC na Tchaj-wanu, pokud by jej Čína napadla

Datum 18.03.2023

Foto: TSMC

Velkou neznámou je pro mnoho vojenských analytiků, zda-li Čína napadne ostrov Tchaj-wan. Pro mnoho z nich to není otázka jestli, ale kdy. Bývalý poradce pro národní bezpečnost Trumpovy administrativy Robert O’Brien uvedl, že pokud by se Čína pokusila o invazi, USA by jí nikdy nedovolily převzít zařízení TSMC. I když přímo neuvedl, že by USA zničily fabriky společnosti, naznačil to slovy: „Neumím si představit, že by byly nedotčené“ v důsledku invaze ze strany Číny.

“Spojené státy a jejich spojenci nikdy nedovolí, aby tyto továrny padly do čínských rukou,” řekl O’Brien reportérovi portálu Semafor a dodal: “Pokud by Čína zařízení převzala, bylo by to jako nový OPEC křemíkových čipů, což by jí umožnilo ovládat světovou ekonomiku”.

O’Brien to řekl na Globálním bezpečnostním fóru organizovaném Soufanovým centrem v Dauhá v Kataru. Zda by Čína skutečně dokázala udržet zařízení TSMC v provozu, je horkým tématem k diskusi. Nedávno tchajwanský generální ředitel Národního bezpečnostního úřadu Chen Ming-tong řekl, že neexistuje způsob, jak by Čína mohla provozovat tyto fabriky nezávisle, protože její dodavatelský řetězec by to nedovolil.

“TSMC musí před výrobou špičkových čipů integrovat globální prvky,” řekl Chen. “Bez komponentů nebo zařízení, jako je litografické zařízení ASML, bez jakýchkoli klíčových komponent, neexistuje způsob, jak by TSMC mohla pokračovat ve výrobě.” Semafor poznamenává, že Chen již dříve prohlásil: “I kdyby se Čína zmocnila zlaté slepice, nebude schopna snášet zlatá vejce.”

O’Brienovo prohlášení přichází v době, kdy USA oznámily nové třístranné ujednání s Velkou Británií a Austrálií, které je vnímáno jako vzkaz Číně, aby se držela dále. Dohoda dává zelenou k prodeji amerických ponorek s jaderným pohonem do Austrálie, kdy touto dohodou dali vale Francii. Je to poprvé za 65 let, kdy USA souhlasily se sdílením jaderné technologie se svým spojencem. Prezident Joe Biden řekl, že tímto vyšle všem zprávu, že indicko-pacifický region, který se nachází těsně pod Tchaj-wanem, zůstane svobodný.

Na počátku získají Australané tři ponorky, které ale nebudou vyzbrojeny jadernými zbraněmi, protože země žádnými nukleárními zbraněmi nedisponuje ani nemá v úmyslu se sama aktivně zapojovat do jejich vývoje. Nový důraz na třístrannou spolupráci je podle britského premiéra Rishi Sunaka způsoben „rostoucí asertivitou Číny“. TSMC podniká kroky, aby se ochránila před případnou čínskou agresí. Před třemi roky vyděsila Peking oznámením, že zahájí výrobu některých svých pokročilých čipů v Arizoně.

Richard Pappen
zdroj: Semafor

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář