Intel žádá Německo o dalších 5 miliard dolarů na výstavbu továrny

Datum 19.03.2023

Navrhovaná stavba společnosti Intel v Německu. Grafika: Intel

V minulém roce společnost Intel oznámila agresivní plány na zvýšení počtu továren na výrobu čipů v USA a Evropě. Konkrétně se jedná o stavbu zcela nových nebo rozšíření stávajících továren v Itálii, Irsku, Německu, Francii a v americkém státě Ohio.

Pokračující inflace a válka na Ukrajině a s ní spojené výkyvy cen na energetických trzích, způsobily, že náklady na výstavbu prudce vzrostly. Nyní americká společnost Intel německé vládě sděluje, že tam stále chce postavit továrnu, ale bude po ní potřebovat další dotace. Vláda již souhlasila se 7 miliardami dolarů a Intel požaduje dalších 4 až 5 miliard dolarů.

Informace o dilematu společnosti Intel ohledně nové továrny v Magdeburku přinesla agentura Bloomberg. Uvádí, že Intel pozastavil své plány na výstavbu na konci loňského roku. O několik měsíců později tvrdí, že pokud chce brzy zahájit výstavbu, potřebuje, aby vláda přidala další peníze. Původně se předpokládalo, že stavba v Magdeburku bude stát přibližně 17 miliard dolarů. Nyní se tyto náklady údajně vyšplhaly na závratných 30 miliard dolarů. Naštěstí pro Intel má EU vlastní verzi zákona CHIPS, který má podpořit podnikání v oblasti polovodičů. Intel očekává, že až 40 % nákladů na jeho továrnu pokryjí dotace. Návrh zákona EU vyčleňuje 43 miliard dolarů na rozšíření podnikání v oblasti polovodičů. V USA je to přibližně 52 miliard dolarů.

Podle serveru Wccftech plánoval Intel v německém závodě vyrábět čipy Intel 18A (1,8 nm). Chystal se také rozšířit svou továrnu v Irsku a rovněž plánoval vybudovat nový závod v Itálii, který by řídil výrobu back-endu, a chtěl také vybudovat výzkumné centrum ve Francii. Na všechny tyto aktivity v Evropě měl Intel vyčleněno až 33 miliard dolarů. Nyní tyto finanční prostředky, vzhledem k současným nákladům, pokryjí pouze jeden závod a to ten v Německu, tedy pokud se tam dohodne na dalších dotacích.

Zdroje agentury Bloomberg uvádějí, že plány na výstavbu irského a francouzského závodu jsou stále v běhu, ale výstavba německého a italského závodu je nyní pozastavena. Pravděpodobně to tak zůstane, dokud se společnosti Intel nepodaří zajistit nové financování ze strany německé vlády. Mohlo by se jednat o další peníze nebo související finanční injekce, jako jsou daňové úlevy nebo energetické dotace.

V loňském roce se Intel dostal do podobných finančních potíží se svou novou továrnou v Ohiu. Musela odložit zahájení výstavby, protože zákon o čipech (CHIPS act) ještě nebyl schválen kvůli legislativním tahanicím. Tento zákon nakonec v červenci loňského roku s podporou obou stran prošel. Intel oficiálně zahájil stavbu v září a očekává se, že bude v provozu v roce 2025.

Richard Pappen
zdroj: WCCFTECH

Napsat komentář