V jubilejním 10. ročníku Siemens Sinumerik Cupu budou studenti tvořit CNC program na unikátní cestovní vařič

Datum 21.03.2023

Foto: Siemens

Siemens Sinumerik Cup je soutěž pro střední školy a učiliště, ve které soutěží týmy studentů v CNC programování. Úkolem studentských týmů je podle přesného zadání vymyslet a prezentovat program na výrobu přenosného vařiče na suchý líh. Do jubilejního ročníku soutěže o putovní pohár se mohou přihlásit týmy o 2–4 členkách/členech z České republiky. Uzavírka přihlášek je 31. května, vypracované zadání je potřeba odeslat do 30. června 2023. Více na: www.siemens.cz/sinumerikcup

Vítězem se stane tým, který navrhne nejlepší technologický postup, v řídicím systému Sinumerik naprogramuje výrobu unikátního cestovního vařiče a své řešení co nejlépe představí formou online prezentace.

„Zadání není snadné, studentky a studenti musí vhodně skloubit technologické operace soustružení, vrtání i frézování, což důkladně prověří jejich schopnosti a znalosti,“ uvádí autor zadání Aleš Polzer z VUT Brno. Členové soutěžních týmů mohou zkoušet různé varianty řešení ve volně dostupném simulátoru, konzultovat s pedagogy nebo se obrátit přímo na členy odborné hodnotící komise (kontakty jsou uvedeny na www stránkách soutěže).

„Po covidové pauze se studenti plně vrátili do výuky a my se moc těšíme nejen na jejich technické řešení letošního zadání, ale i nápadité a kreativní prezentace, které v soutěži také hodnotíme,“ upřesňuje Tomáš Duba, ředitel obchodního úseku Motion Control Siemens Česká republika. „Jsem moc rád, že i na technických školách a učilištích studuje stále více dívek, věřím, že se letos Sinumerik Cupu účastní i smíšené nebo čistě dívčí týmy,“ uzavírá Duba.

Autorem zadání je Ing. Aleš Polzer, Ph.D. z odboru kvality, spolehlivosti a bezpečnosti (FSI VUT v Brně), který se na organizaci soutěže podílí od jejího počátku.

Vyhodnocení soutěže proběhne ve dvou kolech: v prvním bude vypracované úkoly hodnotit odborná komise, následně budou týmy, které postoupí do druhého kola, prezentovat své projekty před porotou, aby kromě programování prokázaly i schopnost odborně prezentovat a obhájit výsledky své práce.

Sinumerik Cup je týmová soutěž, za každou školu se mohou přihlásit maximálně dva soutěžní týmy s dvěma až čtyřmi členkami/členy. Registrace přihlášek probíhá online do 31. května 2023, vypracované zadání musí být odevzdáno do 30. června 2023.

Přihlášky, zadání do soutěže, kontakty na odborné poradce a všechny další informace jsou k dispozici na: www.siemens.cz/sinumerikcup

Lenka Hlavatá

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář