Profibaustoffe investuje do nového centra výzkumu a vývoje

Datum 23.03.2023

Foto: Profibaustoffe

Společnost Profibaustoffe CZ, přední výrobce a dodavatel stavebních surovin a produktů, investuje přes 140 milionů korun do výstavby nového multifukčního centra. Vedle rozšíření skladových kapacit dojde k významnému rozšíření prostor pro výzkum a vývoj nových materiálů. Toto nové centrum bude doplněno nejmodernějším technologickým vybavením a laboratorními přístroji pro vývoj a testování speciálních stavebních materiálů a postupů. Nové centrum vyroste na ploše 1200 metrů čtverečních ve stávajícím průmyslovém areálu firmy v Brně. Zahájení stavby je v plánu v polovině roku, s jeho otevřením se počítá na začátek roku 2024. 

Vedle dalšího posílení inovací v oboru je stavba multifunkčního centra s trojnásobnými skladovými prostory i reakcí na další růst firmy. „S ohledem na vývoj domácí i světové ekonomiky obecně očekáváme ve stavebnictví letos mírný útlum, který ale bude vystřídán obnovením poptávky v budoucích letech. Chceme být připraveni jak dostatečnými kapacitami, tak i inovacemi jako zdrojem konkurenční výhody,“ říká Luděk Drobek, ředitel společnosti Profibaustoffe CZ s tím, že loňský rok byl z pohledu obratu firmy historicky nejvyšší s meziročním růstem o 30 procent na přibližně 444 milionů korun.

Výzkum unikátního materiálu pro 3D tisk ve stavebnictví

 Výzkumu nových stavebních materiálů se Profibaustoffe věnuje dlouhodobě. V brněnském sídle společnosti došlo v minulosti k vývoji například speciálního lepidla na velkoformátové obkladové prvky, které bylo úspěšně testováno na keramických obkladech o rozměru tři a půl krát jeden a půl metru. Mezi další projekty se zařadil i výzkum sikátově-disperzní malty pro přesné zdění broušených keramických bloků. 

V poslední době se výzkum soustředí mimo jiné na vývoj unikátních stavebních hmot, mezi které lze zařadit také materiály pro 3D tisk velkoprostorových stavebních prvků. Právě tuto oblast společnost vnímá jako velkou výzvu světového stavebnictví. „S cílem zůstat v našem oboru na čele inovací spolupracujeme na vývoji a výzkumu i s místními institucemi, jako je například Vysoké učení technické v Brně,“ uvádí Luděk Drobek z Profibaustoffe

Malta, lepidla i potěr

Společnost dodává především na český trh ročně bezmála 100 000 tun suchých stavebních směsí, jde zejména o vnitřní a vnější omítky, zateplovací systémy, lité sádrové a cementové potěry,produkty pro sanaci vlhkého zdiva, lepidla na obklady a dlažby, spárovací hmoty, podlahové stěrky, hydroizolace a stavební chemii. 

V České republice je součástí brněnského areálu v tuzemsku unikátní závod na výrobu speciálních produktů. „Pro výrobu speciálních materiálů je mimo jiné důležité velmi přesné dávkování a míchání podle individuálních potřeb konkrétního produktu. Výroba je technologicky mimořádně náročná a vyžaduje téměř laboratorní podmínky,“ doplňuje Luděk Drobek.

Své výrobky dodává společnost velkoodběratelům, specializovaným stavebním firmám. Pro svou práci je využívají i živnostníci a řemeslníci, zejména obkladači a podlaháři. V Profibaustoffe CZ pracuje v současnosti přes 50 zaměstnanců, včetně kvalifikovaných pracovníků výzkumu a vývoje.

Jakub Žižka

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář