Bill Gates prohlásil, že začíná věk umělé inteligence

Datum 24.03.2023

Kredit: Gates Foundation

Bill Gates se v podrobném sedmistránkovém vyjádření o vzestupu umělé inteligence podělil o své názory na to, co by mohla znamenat pro svět a jaká odvětví z ní podle něj mohou mít největší prospěch. Patří mezi ně zdravotnictví, vzdělávání a osobní asistenti pro zaměstnance. Vychází také z toho, že si je vědom nebezpečí, která by tato rodící se technologie mohla představovat, včetně umělé inteligence, která si může mimo jiné také vytvářet si vlastní cíle.

Gates ve své zprávě začíná tím, že srovnává nedávné pokroky týmu OpenAI a jeho nesmírně populárního chatbota ChatGPT s tím, když v roce 1980 poprvé viděl grafické uživatelské rozhraní (GUI) pro osobní počítače. Připomíná, že práce, kterou on a jeho tým odvedli při implementaci grafického uživatelského rozhraní do systému Windows, umožnila tomuto systému převzít vládu nad osobními počítači na celém světě a nasměrovala společnost k dominanci na dalších 15 let.

Říká, že ChatGPT je podobný v tom, že když ho poprvé uviděl, požádal OpenAI o vytvoření verze, která by zvládla zkoušku z biologie. Místo aby to trvalo rok nebo déle, jak očekával, bylo to hotové za několik měsíců. Když přišel čas složit test, ChatGPT ho dokonale zvládl. Gates si uvědomil, že je svědkem zrodu něčeho nového. Microsoft investoval 10 miliard dolarů do OpenAI a nyní integroval ChatGPT do systému Windows 11 a prohlížeče Edge. Pro Gatese je ChatGPT dalším obrovským krokem ve výpočetní technice.

Uvádí, že první oblastí, kde bude mít obrovský dopad, je kancelářská práce. Systém OpenAI bude číst vaše e-maily, bude vědět, kterých schůzek se musíte zúčastnit, a dokonce bude číst i věci, kterými nechcete být obtěžováni. Tato poslední část je podobná nové funkci “insights” v prohlížeči Edge, kde můžete vytáhnout webovou stránku a požádat bota, aby ji shrnul. Říká, že budoucnost používání počítače při práci už nebude spočívat v ukazování a klikání, ale v zadávání pokynů, které má umělá inteligence vykonat. Nakonec by podle něj mohla mít firma svého vlastního “agenta”, který si bude všeho vědom a bude moci kdykoli odpovídat na dotazy zaměstnanců. Tento agent by se účastnil firemních schůzek a byl by žádán, aby nabízel své postřehy.

Nakonec říká, že to pomůže ve vzdělávání, a poznamenává, že počítače nezpůsobily v tomto odvětví takovou revoluci, jakou si myslel, že by mohly způsobit. Umělá inteligence však dokáže měřit, jak studenti rozumí danému předmětu, všimnout si, kdy se začínají nudit, a syntetizovat způsoby, jak je motivovat. Podotýká, že učení bude stále vyžadovat vztah učitele se studentem, ale AI tento vztah pouze posílí, nikoli nahradí.

Gates své poselství uzavírá slovy, že jsou tři věci, kterých bychom si měli být při vývoji budoucnosti vědomi. První z nich je potřeba vyvážit obavy z umělé inteligence spolu s výhodami, které může nabídnout. Druhou je potřeba zajistit, aby z AI měli prospěch i chudí, a ne jen bohatí, což je podle něj zásadní pro využití AI v boji proti nerovnosti ve světě. A konečně, neměli bychom se obávat omezení AI, protože se vyvíjí tak rychle, že veškeré překážky, na které narazí, budou rychle překonány.

Celkově se jedná o zajímavý pohled do budoucnosti, ke kterému se jistě budeme vracet ještě několik let, abychom mohli posoudit jeho správnost.

Richard Pappen
zdroj: Gates Notes

Napsat komentář