Veletrh energetických úspor v Rakousku

Datum 29.03.2023

Foto: Petr Měchura

Od 3.3 do 5.3.2023 se v hornorakouském Welsu konal každoroční veletrh energetických úspor spolu s veletrhem stavebním a technického zařízení budov, na které tradičně vypravuje v pátek Energy centrum České Budějovice autobus včetně sníženého vstupného za pouhých 490 Kč. Je to asi jediný západní veletrh, který se tak dá stihnout i z Prahy za jediný den a podívat se, co se bude u nás vystavovat až za několik let a jaké jsou tedy budoucí trendy úspor. Ty se od těch ukázaných na nedávných veletrzích v Ostravě či v Praze dost liší.

Tou hlavní odlišností je návrat fototermických teplovodních kolektorů, ať již těch klasických plochých nebo koncentračních, tak i plochých vakuových, ve kterých je po vyčerpání vzduchu vytvořen podtlak z argonu a aby se skla nezhroutila, tak jsou oproti opačné straně vyztužena tenkými trubičkami. Většinu těchto kolektorů je možné zabudovat i přímo do střechy, čímž se též omezí ztráty ochlazováním zadní strany kolektoru. Fotovoltaické panely už takřka vystavovány nejsou, a když, tak jako novinka např. ve formě velkoformátové hliníkové střešní krytiny se zabudovanými fotovoltaickými články. Novinkou pak byl duo-premium-systém, tedy propojení vakuového solárního kolektoru s kompaktním tepelným čerpadlem a s výměníky, který dokáže využívat sluneční energii i v přechodném či zimním období, kdy i vakuové ploché sluneční kolektory dokáží nahřát kapalinu jen na 15 až 25 oC, což je normálně nepoužitelná teplota pro vytápění, ale pro tepelné čerpadlo naopak je vhodná.

Co se nezměnilo je v Rakousku stálý důraz na spalování kusového dřeva, ale nově s kondenzací spalin, která zvýší účinnost spalování až o 15 % a s důrazem na budoucí možná omezení vybavováním odkouření kotlů filtry pevných částic. A totéž pak u peletových kotlů. A kdo nemá prostor nebo blízkost skladiště pelet, pak pro toho se nabízí možnost propojení modulu peletového vytápění s modulem na kusové dřevo, které se mohou vzájemně doplňovat či nahrazovat. Ale současně se nezapomíná ani na historická topidla a nabízí se tak i nová kachlová retro kamna.

Kachlová kamna. Foto: Petr Měchura

Oproti našim výstavám a inzercím nejsou podporovány nesmyslné prodeje a dotace tepelných čerpadel i tam, kde nejde o podlahové vytápění a jsou z nich pak spíše přímotopy. V Rakousku se ubírají proto směrem jednak přes masivní podporu podlahového vytápění, a to především tenkovrstvého bez mokrého procesu, vhodného pro renovace, s výškou pouze 20 mm, tak i stěnového, které zvláště v podkroví, které se v létě snadno přehřívá, je možno využít i pro chlazení, což u podlah kvůli opačnému teplotnímu vrstvení vzduchu příliš použít nejde. Naprostou novinkou jsou pak betonové stropní panely s vestavěnými teplovodními trubkami podlahového topení či chlazení, podle toho, kde bude izolace. A především pak nabídka plošných topných těles (radiátorů) včetně vertikálních, jen o trochu tlustších, než jsou ty konvenční, a které mají uprostřed malé ventilátory a lze je tak použít nejen pro tepelná čerpadla k nízkoteplotnímu topení, ale v létě pak i ke chlazení.

A především u všech výrobků je kladem důraz na uživatelskou přívětivost, zvláště pak pro starší generace, nepolíbené elektronikou, protože v Rakousku už pochopili, že i ta nejlepší technika je nám k ničemu, když nebude provozována v optimálním režimu, a to dokáže jen ta správná regulace ve spojení s velkoplošnou dotykovou barevnou obrazovkou, kde se nenastavují přímo jednotlivé teploty, ale způsob využití místnosti a chytrá regulace vše zařídí za nás.

Důraz je kladen i na výměníky, a především na samotné akunádrže, aby ani watt tepla nepřišel nazmar. Nepochybuji o tom, že po technické stránce některé tyto akunádrže jsou naprosto špičkové, ale pochybuji o jejich ekonomické efektivnosti a cenově si je proto mohou dovolit jen opravdu bohatí lidé. Naopak naprosto správným trendem je všechno příslušenství k nim montovat již ve výrobě přímo na ně, což jednak snižuje ztráty vedením připojovacími trubkami, ale zároveň činí tyto jednotky nezávislými na blízkost montážní stěny a umožňuje jejich snadnou mobilitu či výměnu. A vůbec ve všech skupinách se na výstavě prolínal trend jednotlivých navzájem kompatibilních modulů, které je možno dle úvahy uživatele pospojovat k sobě (např. spojení kotle na kusové dřevo s fotovoltaikou a tepelným čerpadlem), či naopak některé moduly podle potřeby vyměnit či přidat, což ulehčuje i opravy, a i vizuálně to vypadá rozhodně lépe jako řada bílých ledniček než jednotlivé nesourodé hranoly s válcovými nádržemi. 

Z technického zařízení budov pokračuje trend odklonu od keramických zařizovacích předmětů k velkoplošným laminátovým či nerezovým, novinkou pak je nožní ovládání pouštění vody do umyvadla.

Je tedy plně na našich dovozcích či výrobcích, aby tyto nové trendy nejen zaznamenali, ale především akceptovali a dali tak možnost i našim investorům a zákazníkům je využívat ku prospěchu nás všech. A především je na našem ministerstvu životního prostředí, resp. Státním fondu životního prostředí, aby tyto trendy zaregistrovaly a podle nich upravily své dotační programy, ve kterých se stále nesmyslně vyhazují státní peníze na tepelná čerpadla pro klasické radiátorové topení či na fotovoltaické panely bez ohledu na to, zda v dané lokalitě či nemovitosti jsou efektivní (zkrátka kdo si podá žádost, tak ji dostane) a stále se zapomíná na kvalitní regulace či akunádrže.

Petr Měchura

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář