Čárový kód slaví 50 let, ale jeho dny jsou možná sečteny

Datum 03.04.2023

Foto: Freepik

Dnes slaví čárový kód své půlkulaté narozeniny. Věk dožití však může mít nižší, než mají podle statistiky lidé u nás. Čelí totiž konkurenci mladšího QR kódu, které se používají také v chytrých telefonech. Pípnutí u pokladen při skenování výrobku se na celém světě ozve asi šest miliardkrát denně, protože každou sekundu se prodá asi 70 000 položek.

Tato technologie se stala natolik integrovanou součástí nakupování, že je snadné zapomenout na to, jakou revoluci způsobila v maloobchodě tím, že urychlila proces placení a poskytla maloobchodníkům možnost sledovat výrobky a lépe tak řídit své zásoby.

Čárové kódy si původně patentovali Norman Joseph Woodland a Bernard Silver ve Spojených státech v roce 1952. Trvalo však další dvě desetiletí, než v roce 1971 americký inženýr George Laurer zdokonalil tuto technologii. Krátce na to mohly následovat kroky k jejímu komerčnímu využití.

Dne 3. dubna 1973 se na standardu pro identifikaci výrobků dohodla řada velkých maloobchodních prodejců a potravinářských společností. Později se stal známým jako EAN-13, což je zkratka pro European Article Number a počet číslic v čárovém kódu.

Následujícího roku, 26. června, byl v americkém státě Ohio naskenován první výrobek: balení žvýkaček, které se nyní nachází v Národním muzeu americké historie ve Washingtonu. Dnes spravuje systém čárových kódů nevládní organizace Global Standard 1, která čítá asi dva miliony firem. Tato organizace definovala standard pro EAN13, který většina evropských zemí dodnes používá, nicméně v USA, kde byl systém čárových kódů původně vynalezen, se tento typ nepoužívá. Pro americký trh byl vyvinut jako univerzální produktový kód (UPC) s dvanácti číslicemi, ale později se vyvinul na 13 znaků, 12 číslic a 1 kontrolní součet pro vlastní kontrolu. Čárové kódy UPC jsou s EAN-13 však kompatibilní, což je pro obchodníky důležité.

Společnostem tento systém poskytuje pro každý výrobek jedinečné “globální číslo obchodního zboží”, které se následně převede do čárového kódu. Tento čárový kód má však brzy ustoupit jinému standardu, který organizace vyvinula.

Nový standard, založený na QR neboli Quick Response kódu, má být zaveden kolem roku 2027. Jestliže čárové kódy byly ve svém počátku kritiky přílišné komercializace společnosti přirovnávány k vězeňským mřížím, inspirací pro japonského tvůrce QR kódu Masahira Haru byla čínská hra Go s bílými a černými figurkami na čtvercové desce.

QR kódy, které byly vyvinuty v roce 1994, mohou obsahovat mnohem více informací, protože se čtou jak horizontálně, jako čárové kódy, tak i vertikálně. Místo toho, aby bylo nutné hledat informace k výrobku v databázi, může QR kód přímo integrovat informace, jako je složení výrobku nebo třeba i pokyny k recyklaci.

Milan Matějíček
zdroj: The Times

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Dobrý den, chodím vypomáhat do supermarketu na pokladnu a s čárovými kódy přicházím do styku neustále. Na jednu stranu zrychlují prodej, na stranu druhou přinášejí nové problémy. Spousta výrobců si tyto kódy tiskne sama na kopírkách a vůbec je nezajímá, že jim dochází toner nebo prokluzuje štítek, díky čemuž je kód prakticky nečitelný a musíme všech 13 čísel naťukat do pokladny pomocí numerické klávesnice. Další výrobci nechají tyto kódy natisknout přímo na obal výrobku a taktéž je nezajímá, že po zabalení zboží se kód ocitne ve sváru obalu nebo za jeho přehybem. Opět prakticky nepoužitelné. A nověji se vedle čárových kódů objevují už i QR kódy. Dle Murphyho zákona skener načte jako první vždy ten špatný kód a zahlásí chybu, čímž musíme celý postup skenování opakovat a ten neplatný kód zakrýt rukou. Když už se zavádí něco nového, bylo by dobré, aby páni vědátoři přemýšleli také o negativech a předem je eliminovali. Případně aby se zkusili zeptat na názor lidí, kteří s tou novinkou budou denně přicházet do styku. Děkuji za pochopení a přeji hezký den.

Napsat komentář