Společnost Virgin Orbit Richarda Bransona vyhlásila bankrot

Datum 04.04.2023

Foto: Virgin Orbit

Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila v USA bankrot poté, co se jí nepodařilo získat nové investice. Společnost, která se zabývá vypouštěním satelitů, před několika týdny zastavila provoz, ale doufá, že se jí podaří najít kupce.

Společnost se sídlem v Kalifornii minulý týden oznámila, že propustí 85 % ze svých 750 zaměstnanců. Začátkem tohoto roku se raketě Virgin Orbit nepodařilo dokončit historicky první start družice z území Spojeného království.

Společnost Virgin Orbit byla založena v roce 2017 jako součást Virgin Galactic, která se zabývá vesmírnou turistikou. Virgin Orbit dokáže vypouštět rakety zpod upravených letadel Boeing 747 a vysílá satelity do vesmíru. V lednu tohoto roku se však pokus o první vyslání družice na oběžnou dráhu z Velké Británie nezdařil, protože se uvolnil palivový filtr rakety, což způsobilo přehřátí jednoho z motorů.

Mise byla označována za milník ve výzkumu vesmíru ve Velké Británii. Společnost Virgin Orbit, kterou z větší části vlastní Virgin Group, se po selhání této rakety snažila najít nové finanční prostředky a minulý měsíc pozastavila činnost, aby šetřila hotovost.

Společnost, která v roce 2021 uvedla své akcie na newyorský index Nasdaq, měla k září loňského roku dluhy ve výši 153,5 milionu dolarů. V úterý společnost uvedla, že jedna z jejích sesterských společností – Virgin Investments – poskytne 31,6 milionu dolarů nových peněz, aby pomohla společnosti Virgin Orbit v procesu hledání kupce.

Společnost požádala o tzv. bankrotovou ochranu podle kapitoly 11 v USA. Ta umožňuje firmě pokračovat v činnosti a řešit své finanční problémy a zároveň poskytuje ochranu před věřiteli, kterým dluží peníze. Sir Richard Branson je jedním z velmi malé skupiny miliardářů, kteří rozšířili svá podnikatelská impéria o vypouštění satelitů a pokoušejí se o průkopnictví komerčního cestování do vesmíru. Mezi další patří Jeff Bezos, zakladatel internetového obchodu Amazon, a také majitel a šéf Twitteru Elon Musk, který je v tomto odvětví zřejmě nejdále.

Richard Pappen
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář