Tesla opět zlevňuje své auta. Dostane se do konce roku pod milion korun?

Datum 14.04.2023

Foto: Tesla

Tuto hranici americká automobilka svým základním Modelem 3 nyní už jen těsně překonává. Cenovka vozu 1.028.990 Kč se základním dojezdem necelých pětset kilometrů může být pro mnohé kupce elektrického automobilu velice lákavá. Za poslední dva měsíce se jedná už o další slevu. Automobil s delším dojezdem o sto kilometrů stojí o rovných dvěstě tisíc korun více. Oproti loňskému roku tak kupující ušetří bezmála dvěstě tisíc korun za vůz s delším 600km dojezdem.

Cenový vývoj vozů Tesla Model 3 s delším dojezdem

Cenová konfigurace Modelu 3 Long Range v dubnu 2023. Foto: Tesla
Cenová konfigurace Modelu 3 Long Range v lednu 2023. Foto: Tesla
Cenová konfigurace Modelu 3 Long Range v roce 2022. Foto: Tesla

Mnohé zájemce o elektromobilitu odradí příliš malá možnost konfigurace vozu Tesla podle individuálních potřeb zákazníka. Například sedadla nabízí Tesla v barevných variantách, ale pouze jen v kůži. Zákazník, který nemá kožené sedačky příliš v oblibě a zvolil by raději Alacantru, si může nechat zajít chuť, takovou možnost tato ikonická značka nenabízí.

Tesle začíná růst konkurence především v podobě německých prémiových značek, na které jsou zejména konzervativnější zákazníci v Evropě přeci jen trochu zvyklejší. Ty také nabízejí daleko více možností konfigurace vozu podle individuálních preferencí.

V Americe je automobilka Tesla stále jedničkou na trhu s elektromobily, v minulém měsíci oslavila čtyřmiliontý vyrobený vůz, nicméně její tržní podíl se však snižuje. V loňském roce se podíl Tesly na trhu s elektromobily v USA snížil na 64 procent ze 71 procent před rokem a ze 79 procent v roce 2020, jak vyplývá ze zprávy společnosti S&P Global Mobility. S&P předpokládá další výrazný pokles podílu Tesly na trhu s elektromobily jak v Americe, tak i v Evropě.

Je tak možné, že Tesla letos ještě prolomí tuto bájnou hranici jednoho milionu korun. Každopádně je to jedno z mála aut, na které nemusíte čekat dlouhé měsíce až roky na jeho dodání. Tesla nabízí dodací lhůty do 2 měsíců po objednání. Na BMW si počkáte minimálně půl roku a na některé typy škodovek i více než rok.

Milan Matějíček

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář