Humanoidní roboti od OpenAI a Figure se mají zaměřit na dělnické profese

Datum 15.04.2023

Společnost Figure pracuje na humanoidním robotu Figure 1. Foto: Figure

Humanoidní roboti s pokročilou umělou inteligencí slibují šokující a převratné změny jak na trzích práce tak i v globální ekonomice. Do tohoto odvětví nyní proudí velké množství rizikového kapitálu. Děsivý nástup ChatGPT to ukázal jasně: umělá inteligence se vyvíjí divokým a zrychlujícím se tempem a začíná měnit odvětví založená na kancelářských pracích, které obvykle vyžadují lidskou inteligenci. V příštích letech začnou přebírat část mnoha pracovních míst tzv. bílých límečků, což postupně povede k obrovskému nárůstu produktivity práce.

Doposud se ztráty zaměstnání díky pokročilé umělé inteligenci mohli obávat především kancelářské profese, to však nemusí být konečný důsledek nástupu AI. Univerzální humanoidní robot se schopností velice rychle se učit vybavený fyzickými vlastnostmi, které jsou pro fyzickou práci potřeba, může v budoucnu nahradit i manuální profese.

Takoví humanoidi sice začnou zprvu pracovat jako pracovníci s nulovým “selským” rozumem ve srovnání se svými lidskými kolegy, ale narozdíl od nich se budou rychle učit – a to až děsivým tempem, podle vývoje posledních pár měsíců v oblasti umělé inteligence. Narozdíl od lidí budou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, pokud to zdroje energie dovolí, a postupně budou rozšiřovat své schopnosti a překonávat svá omezení, až začnou lidi z pracovního procesu postupně vytlačovat. Potenciálně by mohly nabourat cenu práce, což by vedlo k obrovskému nárůstu produktivity – a k zásadnímu převratu na trhu práce pro pracovníky v manuálních profesích.

Dosud nejznámějším humanoidem byl Atlas od společnosti Boston Dynamics. Atlas za posledních 10 let vykázal působivý pokrok. Tento humanoid je však jen výzkumnou platformou a zakladatel společnosti Boston Dynamics Marc Raibert se jasně vyjádřil, že společnost nespěchá s uvedením humanoidů na masový trh.

Další jsou společnosti Hanson Robotics a Engineered Arts, které se mimo jiné zaměřily na interakci člověka s robotem a soustředily se na výrobu humanoidů, jako jsou Sophia a Ameca, s realistickými a výraznými obličeji. Zejména Ameca komunikuje pomocí jazykového modelu GPT.

Společnost Figure chce vytvořit “prvního komerčně životaschopného humanoidního robota pro všeobecné použití” – v této fázi nazvaného Figure 01. Tento robot bude podle společnosti měřit 168 cm a vážit 60 kg. Bude schopen zvednout “užitečný náklad” o hmotnosti 20 kg, chodit rychlostí až 4,3 km/h, což je běžná lidská chůze a na jedno nabití vydrží pracovat až pět hodin. Jako dvounohý humanoid bude schopen stoupat po schodech, chodit a obecně se pohybovat ve většině prostředí, v nichž se pohybují lidé – alespoň časem. Díky rukám a mechanice těla podobné té lidské by měl být schopen používat nástroje, které používáme my, a vykonávat řadu našich prací.

“Čelíme vysokému riziku a extrémně nízkým šancím na úspěch,” stojí na webových stránkách Figure. “Pokud však uspějeme, máme potenciál pozitivně ovlivnit lidstvo a vybudovat největší společnost na planetě.”

Mezitím společnost OpenAI signalizovala, že se opět začíná zajímat také o humanoidy. OpenAI chce vytvořit “umělou obecnou inteligenci” neboli AGI – stroj, který dokáže téměř všechny úkoly lépe než člověk. Prostřednictvím jazykového modelu GPT společnost očekává, že v krátkodobé budoucnosti z tohoto seznamu mnohé vyřadí, ale pro zvládnutí zbytku bude muset svou inteligenci vložit do těla.

Společnost OpenAI měla po mnoho let vlastní robotickou divizi a skutečně sestrojila humanoidní ruku schopnou jemné manipulace a snímání, která pomocí neuronových sítí a posilovacího učení přišla na to, jak vyřešit Rubikovu kostku, a to jednou rukou.

OpenAI však v roce 2021 ukončila činnost svého robotického týmu a raději se soustředí na oblast, ve které postupuje nejrychleji – generativní umělou inteligenci a velké jazykové modely, jako je GPT. Klíčovým rozdílem jsou podle spoluzakladatele OpenAI Wojciecha Zaremby data a výpočetní výkon. Ukázalo se, že roboti pohánění umělou inteligencí jsou schopni se “velmi dobře” učit fyzikální úkoly – jen je k dispozici mnohem více tréninkových dat z textu než dat z videa relevantního pro roboty a text je pro neuronový model mnohem rychleji zpracovatelný.

Tato oblast by se mohla stát příští zlatou horečkou v oblasti špičkových technologií, protože, jak zdůrazňují Tesla i Figure, ten, kdo jako první dostane na trh humanoida pro všeobecné použití, který bude schopen vykonávat skutečnou práci v rámci slušně širokého souboru úkolů, má úžasnou pozici pro generování téměř neomezených peněz a hodnot.

Milan Matějíček
Zdroj: Figure, New Atlas

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář