Odstartovala doposud největší raketa, jaká kdy byla sestrojena. Na Havaj však už nedoletěla

Datum 20.04.2023

Starship společnosti SpaceX je vyrobena z nerezové oceli a pohání ji kapalný metan. Foto: SpaceX

Z jižního pobřeží Texasu před chvíli odstartovala největší kosmická raketa, která byla doposud postavena. Stojí za ní soukromá společnost Elona Muska SpaceX. Starship odstartovala ze základny Starbase společnosti SpaceX v Boca Chica v Texasu v 8:34 místního času (15:34 našeho času).

Bohužel dvoustupňová raketa Starship společnosti SpaceX explodovala nad Mexickým zálivem hned po úspěšném startu. Čtyři minuty po startu došlo k vynucenému zničení rakety, protože nedošlo oddělení nosné rakety Super Heavy od Starshipu. Měla provést necelý oblet Země a skončit na Havaji, to se však nestalo. Raketa bez posádky, která má být v budoucnu připravena dopravit astronauty na Měsíc již v roce 2025, tak nedosáhla oběžné dráhy, ale zkušební start vyvolal jásot řídicího střediska poté, co loď vystoupala do výšky několika desítek kilometrů v atmosféře.

Jednalo se o první plnohodnotný letový test kosmické lodi Starship s nosičem Super Heavy, které dohromady měří 120 metrů. Společnost SpaceX je chce používat jako plně opakovaně použitelný raketový systém pro mise na Měsíc a na Mars. Podle Elona Muska je tato kosmická loď klíčová k dosažení multiplanetárního života lidstva. Po přidání startovacího stojanu je celková výška 145 metrů, což je více než pyramida v Gíze, která je vysoká 138,5 m – to jen pro porovnání pro ty, co mohli vidět tyto úžasné megastavby v Egyptě na vlastní oči.

Nejvelkolepější plány Elona Muska se odvíjejí od Starshipu, který slibuje být nejvyšší, nejvýkonnější a jedinou plně znovupoužitelnou raketou, která kdy byla vypuštěna. Musk založil společnost SpaceX s cílem zlevnit lety do vesmíru natolik, aby bylo možné založit trvalé lidské osídlení na Marsu. Starship je raketa, která to má umožnit.

NASA vybrala Starship jako přistávací modul, který astronauti použijí při misi Artemis 3 v roce 2025, prvním přistání s posádkou na Měsíci od roku 1972. Nejprve však musí SpaceX zdokonalit konstrukci, k čemuž pomůže tento první zkušební let.

Richard Pappen

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář