Společnost Shell spouští první elektrický trajekt v Singapuru

Datum 20.04.2023

Nové elektrické plavidlo provozované v Singapuru společnosti Shell. Foto: Shell

Nadnárodní ropná a plynárenská společnost Shell představila v Singapuru svůj první plně elektrický trajekt Penguin Refresh určený pro osobní přepravu, oznámila agentura Reuters. Plavidlo, které je schopné přepravit až 200 cestujících, navrhla a postavila společnost Penguin International Limited a je vybaveno systémem lithium-iontových baterií.

Penguin Refresh je prvním ze tří plně elektrických přístavních plavidel, která společnost Shell uvede na trh do srpna 2023. Elektrický trajekt bude jezdit mezi singapurským parkem Shell Energy And Chemicals Park, který se nachází na ostrově Bukom, a Singapurem, přičemž se očekává 1,8 milionu cestujících ročně.

Toto spuštění je součástí spolupráce mezi společností Shell a Námořním úřadem Singapuru (MPA) s cílem urychlit zavádění elektrických přístavních plavidel a nízkouhlíkových a bezuhlíkových paliv. Společnost Shell a MPA budou během pěti let spolupracovat na vývoji nabíjecí infrastruktury pro elektrická přístavní plavidla a na výzkumu a vývoji nízkouhlíkových a bezuhlíkových paliv. Tento krok je krokem k naplnění pravidla singapurského přístavního úřadu, podle kterého by všechna nová přístavní plavidla provozovaná v jeho vodách měla být od roku 2030 elektrická nebo poháněná biopalivy či palivy s nulovým obsahem uhlíku.

Elektrický trajekt ušetří společnosti Shell přibližně dva tisíce tun nafty a sníží emise oxidu uhličitého přibližně o 6 258 tun ročně. Díky spolupráci budou nabíjecí zařízení na ostrově Bukom k dispozici i dalším uživatelům elektrických přístavních plavidel.

Spuštění prvního elektrického trajektu společnosti Shell je součástí strategie společnosti, jejímž cílem je snížit uhlíkovou stopu a odklonit se od fosilních paliv. Společnost Shell v posledních několika letech uskutečnila několik akvizic a investic s cílem odklonit se od prodeje fosilních paliv. Kromě nabíjení elektromobilů společnost Shell také zavádí obnovitelné zdroje energie, jako je například hybridní větrná farma na moři v Nizozemsku.

Společnost Shell má ekologii celkem dost co splácet – v minulosti se potýkala s několika velkými úniky ropy, včetně výbuchu ropné plošiny Piper Alpha v Severním moři v roce 1988, při kterém zahynulo 167 pracovníků, a úniku ropy v Nigérii v roce 2011. Byla také zodpovědná za nejhorší únik ropy v Severním moři za posledních deset let v roce 2021. Společnost čelí rovněž kritice za to, že nedělá dost pro to, aby únikům ropy zabránila, a že nedělá dost pro to, aby úniky, ke kterým došlo, odstranila.

Michal Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář