CATL uvádí na trh “kondenzovanou baterii” s ultra vysokou hustotou 500 Wh/kg

Datum 21.04.2023

Společnost CATL tvrdí, že je připravena na hromadnou výrobu lithiových baterií s hustotou 500 Wh/kg. Foto: CATL

Čínská společnost CATL se chystá zahájit sériovou výrobu “kondenzované baterie”, která podle ní dokáže vtěsnat více než dvojnásobek energie než baterie používané v elektrických automobilech Tesla. Firma s ní chce proniknout především v letectví.

Lithiové baterie se používají především ve výrobcích s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou například chytré telefony s dotykovým displejem, drony, notebooky mebo elektromobily s dlouhým dojezdem. První generace letadel poháněných bateriemi také spoléhá na tyto baterie. A právě v tomto odvětví je jedním z klíčových ukazatelů ve světě letectví měrná energie – množství energie uložené na kilogram baterie – a společnost CATL tvrdí, že je připravena stanovit nové měřítko.

Kondenzovaná baterie na bázi lithia byla představena ve středu na veletrhu Auto Shanghai a společnost CATL tvrdí, že hustota energie dosahuje “až 500 Wh/kg”. U bateriových článků 4680 v Modelu Y společnosti Tesla je tato hustota na poloviční úrovni – 244 Wh/kg.

CATL uvádí, že nové baterie se vyznačují inovacemi v oblasti “katodových materiálů s ultravysokou hustotou energie, inovativních anodových materiálů, separátorů a výrobních procesů” a využívají “vysoce vodivé biomimetické kondenzované elektrolyty ke konstrukci samoadaptivní síťové struktury na úrovni mikronů, která dokáže upravovat interakční síly mezi řetězci”, což zlepšuje výkon, účinnost a stabilitu.

Kromě údaje o měrné energii společnost v tuto chvíli prozrazuje jen málo. Zatím nevíme, co tyto články nabídnou například z hlediska objemové hustoty energie nebo hustoty výkonu. CATL tvrdí, že budou poskytovat “vynikající výkon při nabíjení a vybíjení a také dobré bezpečnostní parametry”.

Společnost dále uvádí, že již spolupracuje se společnostmi vyrábějícími elektrická letadla a snaží se splnit bezpečnostní a kvalitativní standardy na úrovni letectví. Je zřejmé, že tato technologie bude nesmírně zajímavá pro všechny, kdo vyvíjejí letadla eVTOL, pokud budou články schopny dodávat dostatečný výkon pro provoz VTOL – ale elektrická osobní letadla s pevnými křídly díky této technologii také získají působivé zvýšení doletu.

CATL tvrdí, že “může dosáhnout masové výroby kondenzované baterie v krátké době”, a skutečně očekává, že do konce roku uvede do sériové výroby verzi této baterie pro automobilový průmysl.

Za posledních pět a více let jsme viděli spoustu technologií nové generace baterií, které slibovaly obrovské hodnoty hustoty, ale mnohem méně jich bylo dotaženo do fáze výrobku. Společnost CATL je však ve svých prezentacích a tvrzeních velmi sebevědomá.

Milan Matějíček
zdroj: CATL

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

Napsat komentář