Musk chce spustit AI chápající principy vesmíru

Datum 22.04.2023

Foto: Wikipedia

I když se technologický magnát Elon Musk minulý měsíc připojil k výzvě stovky akademiků, expertů a podnikatelů požadující nejméně půlroční pozastavení vývoje nových modelů umělé inteligence s ohledem na „hluboká rizika pro společnost a lidstvo”, sám pracuje na chatovacím robotu, kterému říká “TruthGPT”. Prozradil to na počátku tohoto týdne v exkluzivním rozhovoru s Tuckerem Carlsonem ze stanice Fox New.

Šéf společností Twitter a Tesla s Carlsonem probral, proč založí alternativu k aplikaci ChatGPT, kterou vytvořili progresivní programátoři a kterou původně pomáhal financovat. Teď má obavy z toho, jak může tento software ovlivnit svobodu informací.

“Chystám se založit něco, čemu říkám TruthGPT, neboli umělou inteligenci hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit podstatu vesmíru,” řekl Musk Carlsonovi. “A myslím si, že by to mohla být nejlepší cesta k bezpečnosti v tom smyslu, že umělá inteligence, které záleží na pochopení vesmíru, pravděpodobně nevyhubí lidi, protože jsme zajímavou součástí tohoto vesmíru.”

Musk v rozhovoru v televizi FoxNews, kterou v Americe poslouchají především republikánští voliči a která často kritizuje především (z pohledu stanice FoxNews) “levicové” demokraty řekl, že software je naprogramován levicovými experty, kteří chatboty trénují, aby lhali. Carlson uvedl, že stranický vliv na vývoj aplikace lze dokonce charakterizovat jako “útok na demokracii” prostřednictvím “kontroly” amerických myslí – to vše cestou přístupu k informacím.

Elon Musk označil jeho TruthGPT za korekci kurzu OpenAI, neziskové organizace pro software umělé inteligence, kterou pomáhal založit a která mezitím začala provozovat ziskovou dceřinou společnost. Musk naznačil, že ziskové pobídky OpenAI by mohly potenciálně narušit etiku modelů umělé inteligence, které vytváří, a proto představil “TruthGPT” jako transparentnější možnost.

Není to poprvé, co Musk uvažuje o vytvoření “TruthGPT”. V únoru na Twitteru napsal, že “to, co potřebujeme, je TruthGPT”, a zároveň upozornil na rizika rozsáhlých modelů umělé inteligence, jako jsou modely vytvořené společností Open AI. Musk spolu s několika dalšími vývojáři v oblasti AI podepsal v březnu otevřený dopis, který vyzývá společnosti, aby pozastavily “obří experimenty s AI”, které jejich tvůrci nemohou “pochopit, předvídat ani spolehlivě kontrolovat”.

Není jasné, jak daleko Muskův “TruthGPT” ve skutečnosti je – pokud v tuto chvíli vůbec existuje -, ale zdá se, že to skutečně myslí vážně, protože právě během rozhovoru s Carlsonem o tomto novém modelu dlouze a podrobně hovořil. Musk také v březnu v tichosti založil novou společnost zabývající se umělou inteligencí s názvem X.AI.

Richard Pappen
zdroj: FoxNews

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář