Biometrie pro jednodušší život

Datum 26.04.2023

Foto: EST

Tak by se dala charakterizovat vize předního rakouského výrobce biometrických systémů, firmy Ekey, jejíž úspěšný start začal již v roce 2002. Dnes uznávaná evropská jednička v řešení přístupu na otisk prstu dodává svoje produkty do více než 70 zemí světa.

Vše se točí kolem otisku prstu, který se stává vaším klíčem. Klíčem, který nikdy neztratíte. Klíčem, který je jedinečný. Klíčem, který je tisíckrát bezpečnější než 4místný PIN kód. Klíčem, který nelze předat další osobě. To se o klasických klíčích, vstupní kartě nebo mobilu říci nedá. Vše vám mohou ukrást či zneužít.

Patentovaný algoritmus Ekey

Biometrické systémy Ekey používají patentovaný rozpoznávací algoritmus, který převádí a ukládá charakteristické rysy, jako jsou singulární body, markanty a další specifické vlastnosti papilárních linií prstu, do zašifrovaného binárního kódu. Z binárního kódu nelze otisk prstu zpětně zrekonstruovat, což je účinnou ochranou proti eventuálnímu zneužití. Technologie vyhovuje předpisům Úřadu pro ochranu osobních údajů. 

Spolehlivost klíčů / zámků se hodností koeficientem FAR (False Acceptance Rate, lidově řečeno, pravděpodobnost odemknutí nepovolanou osobou). Systém EKEY má FAR 1:10 000 000!

Průběh rozpoznání otisku prstu je u patentovaného řešení Ekey rozdělen do dvou fází. První fáze používá velmi výkonná opatření pro zlepšení kvality obrazu (obrázek prstu může být např. rozmazaný či se špatným kontrastem) a pro spolehlivé rozpoznání charakteristických rysů otisku prstu. Druhá fáze je porovnávací. Probíhá velmi rychle a spolehlivě.

Jedno řešení pro všechny případy

Původní systémy ekey home, multi či net jsou již minulostí. Nově nabízí ekey jedno řešení pro všechny typy aplikací a využívá nejmodernější biometrické technologie s plošným senzorem. Nová generace snímačů otisků prstu Ekey tak odpovídá současnému stavu technologií, známých z každodenního života, například z chytrých telefonů. Dokonce drobná poranění nebo růst dětských prstů nejsou překážkou správné identifikace. 

Výhodou nového řešení je kompatibilita a rozšiřitelnost všech produktových řad s možností integrace do systémů chytrých domů, snadné uvedení do provozu a ovládání a správa pomocí mobilní aplikace ekey bionyx.

Produktové řady ekey

ekey dLine

Snímač otisků prstu pro integraci do vchodových dveří. Elegantní, pohodlné a bezpečné otevírání dveří pomocí snímače otisků prstu, který je harmonickou součástí dveří nebo dveřního madla.

ekey sLine 

Snímač otisků prstu pro integraci do interkomů a zvonkových panelů mnoha tradičních výrobců. Díky sLine se váš domovní telefon změní na chytrý přístroj.

ekey xLine

Snímač otisků prstu pro zapuštěnou nebo nástěnnou montáž. Ideální řešení, potřebujete-li instalovat snímač poblíž vchodových dveří do domu, kanceláře nebo třeba ke garážovým vratům. Dekorační kryt pro modul xLine z plastu či skla je k dispozici v bílé nebo černé barvě. 

Správa přes ekey bionyx

Celý systém otisků prstu ekey lze pohodlně spravovat z chytrého telefonu nebo tabletu pomocí mobilní aplikace ekey bionyx (dostupné pro Android i iOS). V ní jsou přiřazena oprávnění pro vaši rodinu, přátele či poskytovatele služeb a také jsou zde přiřazeny různé role. Přístupový protokol zobrazuje aktivity snímače otisků prstu za posledních 7 dní.

Aplikace ekey bionyx je také spouštěčem chytrých funkcí: dveře můžete otevřít na dálku – praktický každodenní pomocník! Díky push notifikacím na vašem smartphonu víte, že vaši blízcí dorazili bezpečně domů. Propojení s hlasovými asistenty poskytuje ještě vyšší úroveň komfortu.

Systém ekey je velmi flexibilní. Funkce a zařízení lze přidávat později. S aplikací ekey bionyx jsou všechna připojená zařízení, přístupové oblasti, funkce a uživatelé vždy na očích a lze je centrálně spravovat.

Hlavní funkce aplikace ekey bionyx:

  • Snadná správa uživatelů
  • Vzdálená správa a ovládání odkudkoli
  • Přístupový protokol za posledních 7 dnů
  • Push notifikace na mobil
  • Aktualizace firmware zařízení

Chytrý dům s ekey

Funkce chytrého domu začínají díky ekey již u vchodových dveří. Pomocí otisku prstu systémy chytré domácnosti rozpoznávají, kdo spouští akci. To umožňuje řídit a organizovat chování chytrého domu ve vztahu ke konkrétní osobě. A to není vše! Konkrétní osoba může pomocí různých prstů ovládat různé akce. Např. ukazováček aktivuje pouze otevření dveří, zatímco prostředníček nejenže otevře dveře, ale zároveň rozsvítí světlo a vypne alarm. 

Ekey nabízí tři řešení pro integraci do systémů chytrých domů:

  • Ekey bionyx API: Je určeno pro dodavatele chytrých domácností a systémové integrátory. Umožňuje napojení systémů ekey otisků prstů na systémy třetích stran.
  • HTTP(S) požadavky: Pomocí HTTP(S) požadavku lze přístupový systém ekey propojit s téměř jakýmkoli systémem chytré domácnosti. HTTP(S) požadavky lze vytvořit v aplikaci ekey bionyx a následně je přiřadit uživatelům nebo prstům.
  • APPMODULE KNX/IP: S těmito moduly lze svět ekey snadno propojit s IoT a KNX. Pomocí otisku prstu ekey tak můžete například spustit svůj oblíbený seznam skladeb, když vstoupíte do domu, nebo ovládat osvětlení KNX. Aplikace pro ovládání IFTTT®, SONOS®, Philips® Hue, Nuki®, KEBA® a mnoha dalších jsou k dispozici na BAB APP MARKET a lze je nainstalovat do APPMODULE v jakékoli kombinaci.

Co bylo dříve viditelné jen ve filmu nebo bylo výsadou pouze specializovaných pracovišť, je dnes již běžnou realitou: snímače otisků prstu jsou všude kolem nás. Poznejte i vy všechny výhody biometrických systémů a produktů ekey a zjistíte, že váš prst je nejlepším klíčem!

Více informací najdete v katalogu výrobce. Pokud máte jakékoli dotazy, požadavky či poptávku, obraťte se na nás s důvěrou: +420 266 090 711 nebo e-mailem na obchod@est-praha.cz.

Výhradní zastoupení značky ekey v ČR a SR

Produkty ekey, stejně jako produkty dalších renomovaných výrobců v oblasti elektrotechniky, komunikačních a řídicích systémů, vzduchotechniky a kabelů na český a slovenský trh výhradně dodává společnost Elektro-System-Technik s.r.o., Pod Pekárnami 338/12, Praha 9-Vysočany, www.est-praha.cz

Michal Dusil

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář