Bezbolestná náplast využívá ultrazvuk k podávání léků přes kůži

Datum 29.04.2023

Nová nositelná náplast dokáže dodávat léky přes kůži pomocí ultrazvuku. Foto: MIT

Vědci z MIT vyvinuli novou nositelnou náplast, která dokáže účinněji a bezbolestněji dodávat léky přes kůži. Zařízení využívá pulzy ultrazvuku k rozpínání kůže, což by mohlo zlepšit lokální podávání léků nebo dokonce tetování.

Mnoho léků se podává buď perorálně, nebo intravenózně, ale první způsob vyžaduje větší dávky, druhý je nepříjemný a oba je obtížné nasměrovat do konkrétních oblastí. V rámci nové studie chtěl tým MIT vyvinout způsob, jak dopravit léky skrze kůži přímo tam, kam potřebují.

Tým nazývá systém Konformní ultrazvuková sonoforézní náplast (Conformable Ultrasound Sonophoresis Patch – cUSP) a je obsažen v hydrogelu, který přilne ke kůži uživatele. Uvnitř náplasti jsou čtyři snímače propojené měděnými vodiči, které vedou elektrický proud. Nad každým snímačem je dutina obsahující molekuly léčiva rozpuštěné v kapalině, a když snímače dostanou energii, rozkmitají se a vytvoří v kapalině bubliny. Ty následně vytvoří mikrotrysky tekutiny, které vystřelí skrz tvrdou vnější vrstvu kůže.

Výzkumníci testovali systém na vzorcích prasečí kůže, do které dodávali typ vitaminu B zvaný niacinamid, který se používá v mnoha opalovacích krémech a hydratačních přípravcích. Zjistili, že systém cUSP dokázal poslat kůží 26krát více molekul léčiva než náplast bez pomoci ultrazvuku.

Srovnávali ji také s další nově vznikající metodou bezbolestného podávání léčiv – mikrojehličkovými náplastmi, které obsahují drobné lyofilizované hroty léčiva, jež proniknou kůží a rozpustí se. Ultrazvuková náplast byla schopna dodat dávku niacinamidu za 30 minut, zatímco mikrojehličková náplast potřebovala k dodání stejného množství šest hodin.

Schéma znázorňující jednotlivé vrstvy a součásti nové ultrazvukové náplasti pro podávání léků. Foto: MIT

Vědci tvrdí, že tato technika by mohla být obzvláště užitečná pro dodávání léků k léčbě kožních onemocnění, jako jsou popáleniny, rakovina kůže nebo příznaky stárnutí. Po dalším zdokonalení by systém mohl posílat užitečné látky hlouběji do krevního oběhu, jako je fentanyl, nebo hormony, jako je inzulin nebo progesteron. Časem by mohl dokonce pomoci bezbolestně aplikovat tetování. Tento způsob podávání léků může podle vědců nabídnout menší systémovou toxicitu, větší lokálnost, a pro pacienty přináší také pohodlnější a lépe kontrolovatelný příjem léků.

Milan Matějíček
zdroj: MIT

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář