Úspory energií díky regulaci vytápění IQRC

Datum 07.05.2023

Termostatická hlavice v řezu.

Rostoucí ceny energií vytvářejí tlak na snížení nákladů na energie, především na vytápění. Udržet si tepelný komfort chtějí i ti se starším teplovodním systémem vytápění, kde nejsou předpoklady pro výměnu zdroje vytápění. Cest k úsporám může být celá řada, ale ne každá je využitelná právě pro starší a rozsáhlé budovy typu školy, nemocnice, administrativní budovy apod.

Prvním a jednoduše realizovatelným krokem se může stát bezdrátová zónová regulace vytápění IQRC od HDL Automation s.r.o. Spotřebu lze regulovat vzdáleně softwarem z PC správce budovy. Bezdrátové termoregulační hlavice nemusí být připojeny do elektrické sítě, jsou napájeny bateriemi.
Základní výhodou vedoucí k diskutované úspoře energií je, že se topí, kdy je potřeba, v místnostech, kde je potřeba, a tak aby bylo dosaženo požadované tepelné pohody. Vytápění se reguluje samo dle nastavených parametrů, samozřejmě pod kontrolou správce budovy, který má oprávnění měnit parametry dle nově vzniklých potřeb.

Podle dosavadních zkušeností z již realizovaných akcí, např. Magistrát města Prostějov, Obchodní akademie Sereď, Základní škola Hořovice nebo Poliklinika Hrabůvka v Ostravě, se náklady obvykle vrátí během dvou až tří topných sezon. Úspora se pohybuje v závislosti na zdroji vytápění okolo 30 %.
Ještě větších úspor lze dosáhnout v kombinaci s inteligentním řízením budovy neboli systémovou elektroinstalací, např. Buspro či KNX od HDLA. Konkrétním příkladem je regulování ¼ hodinového maxima odběru elektrické energie řízením klimatizace. Sys-tém automatizace budovy včas zaznamená možné překročení závazného odběru elektrické energie a sníží odběr u jiných spotřebičů, v daném případě klimatizačních jednotek. Pokud to charakter využití budovy dovolí, lze regulaci propojit i s osvětlením, stíněním či jinými funkcemi budovy.

www.hdl-automation.cz
www.iqrc.info

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář