Westinghouse představil průlomovou technologii malého modulárního reaktoru AP300™

Datum 13.05.2023

Společnost Westinghouse představuje malý modulární reaktor AP300. Ilustrace: Westinghouse

Společnost Westinghouse Electric Company dnes představila svou nejnovější jadernou technologii, malý modulární reaktor AP300™, jednosmyčkový tlakovodní reaktor o výkonu 300 MWe. Konstrukce AP300™ vychází z pokročilého a osvědčeného reaktoru AP1000® a je jediným malým modulárním reaktorem vycházejícím z již provozovaného zařízení. Nový reaktor je navržen pro více než 80letý životní cyklus.

Malý modulární reaktor AP300 je ultrakompaktní blok modulární konstrukce, který využívá inovace a provozní zkušenosti celosvětové flotily reaktorů AP1000. AP300 bude založen na identické technologii AP1000, včetně hlavních zařízení, konstrukčních prvků, pasivní bezpečnosti, osvědčeného paliva a systémů I&C. K dispozici bude mít vyspělý dodavatelský řetězec, zkušenosti z konstrukce, schopnost rychlého sledování zatížení, prověřené postupy provozu a údržby a nejlepší praxi z 18 let bezpečného provozu reaktorů AP1000.

Pokročilý systém pasivní bezpečnosti, který společnost Westinghouse zavedla, automaticky zajišťuje bezpečné vypnutí bez zásahu obsluhy a eliminuje potřebu záložního napájení a chlazení. To se přímo promítá do zjednodušené konstrukce, nižších nákladů a menších rozměrů. Stejně jako AP1000 je i AP300 navržen pro více než 80letý životní cyklus.

„AP300 je jediným dostupným malým modulárním reaktorem, který je založen na zavedené, provozované a pokročilé reaktorové technologii,” řekl Patrick Fragman, prezident a generální ředitel společnosti Westinghouse. „Uvedení AP300 doplňuje portfolio technologií společnosti Westinghouse, což nám umožňuje plně uspokojit potřeby našich zákazníků po celém světě, a to s jasným výhledem na harmonogram dodávek a hospodárnost.”

AP300 SMR nabízí spolehlivou, bezpečnou a čistou elektřinu a následné využití pro dálkové vytápění či odsolování vody. Díky svým schopnostem rychlého sledování zátěže se ideálně hodí pro integraci společně s obnovitelnými zdroji. Malý modulární reaktor od společnosti Westinghouse rovněž otevírá cestu k vodíkovému hospodářství tím, že umožňuje nákladově efektivní a čistou výrobu vodíku integrovanou s elektrárnou.

Společnost Westinghouse jmenovala Dr. Ritu Baranwal, která je v současné době technologickou ředitelkou, do funkce viceprezidentky divize energetických služeb, kde povede tým vyvíjející malý modulární reaktor AP300. Dr. Baranwal je bývalou náměstkyní ministra pro jadernou energetiku na americkém ministerstvu energetiky s desítkami let zkušeností v této oblasti. Mimo jiné působila v roli ředitelky iniciativy Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear (GAIN) v Idaho National Lab.

Westinghouse poskytuje technologie pro vytvoření udržitelné budoucnosti a zvýšení energetické bezpečnosti po celém světě a případně i ve vesmíru. Společnost Westinghouse toho dosahuje díky špičkovým konstrukcím a inovacím založeným na 70 letech zkušeností s vývojem a zaváděním jaderných technologií. Reaktor AP1000, malý modulární reaktor AP300, mikroreaktor eVinci™, olověný rychlý reaktor IV. generace (LFR) a tepelné úložiště energie s čerpáním společně vytvářejí základ pro bezuhlíkovou síť, která poskytuje velkým i malým obcím spolehlivou a nákladově efektivní elektřinu, dálkové a procesní teplo a odsolování vody.

Michaela Nováčková

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář