Siemens představuje digitální datový řetězec pro úsporu času a nákladů

Datum 18.05.2023

Foto: Siemens

Digitální a trvalý přístup k produktovým datům pro jednotlivé komponenty zařízení – to je základní myšlenka tzv. digitálního datového řetězce (DDC). Společnost Siemens je v oblasti mapování celého digitálního datového řetězce předním inovátorem. Aktuálně totiž dodala divizi Crop Science společnosti Bayer několik převodníků tlaku SITRANS P320 se standardizovanými ID odkazy pro jedinečnou identifikaci objektu. Tímto způsobem bylo možné přenést související specifickou digitální dokumentaci v souladu s předpisem VDI 2770 přímo do ERP systému, který se ve společnosti Bayer používá. 

„Díky digitálnímu datovému řetězci ušetří provozovatelé zařízení spoustu času a prostředků,“ uvedl Axel Lorenz, generální ředitel jednotky Process Automation společnosti Siemens.„Pracovníci údržby tráví v současné době většinu pracovní doby vyhledáváním relevantních informací. V budoucnu bude možné komponenty na provozní úrovni rychle a spolehlivě identifikovat pomocí mobilních zařízení. Všechny informace o daném komponentu jsou pak zároveň okamžitě k dispozici v digitální podobě, například pro potřeby provozu nebo údržby.“

Informace výrobce o jednotlivých komponentech zařízení jsou pro provoz klíčové

V procesních závodech se používají nejrůznější technické produkty, komponenty a vybavení. Pro jejich správné plánování, instalaci, zprovoznění, provoz, čištění, údržbu a servis po celou dobu životnosti jsou klíčové informace obsažené ve specifikacích výrobce. Tyto informace lze nyní standardizovaným způsobem přečíst v cloudu prostřednictvím digitálního datového řetězce a zpřístupnit je bez ohledu na lokalitu. Za vznikem digitálního datového řetězce (Digital Data Chain, DDC) stojí konsorcium Digital Data Chain Consortium (DDCC), které od roku 2021 sdružuje přes 50 společností působících v procesním průmyslu. Jeho cílem je vytvořit standardy a platformy pro vzájemnou výměnu informací. V budoucnu by mělo být možné jednotlivě identifikovat všechny fyzické objekty v zařízení prostřednictvím digitálního štítku – po celou dobu jejich životnosti a ve všech fázích životního cyklu výrobku.

Stačí naskenovat a všechny informace budou přeneseny do ERP systému

Konzistentnost dat v rámci digitálního datového řetězce zajistí tři technologie: automatická identifikace komponent zařízení (podle IEC 61406-1), digitální informace o výrobci (podle směrnice VDI 2770) pro standardizované poskytování dat a cloudová informační platforma (IEP – Information Exchange Platform). Minimální požadavky na globálně unikátní identifikaci fyzických objektů jsou uvedeny v mezinárodní normě IEC 61406-1. V souladu s touto normou dodává Siemens stále více přístrojů, které obsahují tento identifikační odkaz pro přístup do cloudu, jehož prostřednictvím jsou poskytovány informace o výrobku. 

„Digitální datový řetězec umožňuje přenášet specifikace výrobců komponent přímo do ERP systému příjemce během skenování při příjmu zboží,“ dodává A. Lorenz.

Kromě převodníku tlaku SITRANS P320 nabízí Siemens i další produkty kompatibilní s DDC, například modul digitálního výstupu DQ 16 pro řídicí systém SIMATIC S7-1500.

Další informace o zavádění digitálního datového řetězce společností Siemens najdete na adrese: https://siemens.com/digital-data-chain.

Lenka Hlavatá

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář