Notebook Spacetop AR má 100″ displej “ve vzduchu”

Datum 27.05.2023

Virtuální obrazovka Spacetop údajně zůstane na svém místě, i když s brýlemi vstanete a budete se volně pohybovat. Foto: Sightful

Izraelská společnost Sightful představila notebook, který zcela odpojí obrazovku od notebooku a pomocí připojených brýlí rozšířené reality ji umístí do vzduchu – kamkoli se uživatel podívá. Brýle, známé jako Spacetop, promítnou až 100 palců (254 cm) obrazovky do jakéhokoli prostředí, ve kterém uživatel pracuje. Iluze, která vzniká díky použití dvou malých displejů s rozlišením 1080p, je iluzí plnohodnotného displeje s rozlišením Full HD. Pomocí vlastního operačního systému známého jako Spacetop OS umožní nastavení otevřít několik oken vedle sebe na virtuální obrazovce zvané “Canvas” – odpadá tak nutnost mít několik oken položených na sobě, jako je tomu na obrazovce tradičního notebooku.

Protože obrazovku vidí pouze uživatel a nikdo jiný, nabízí Spacetop také novou úroveň soukromí při práci ve veřejných prostorách, i když jsou stísněné jako sedadlo v letadle. Navíc díky tomu, že jsou brýle průhledné, nehrozí, že by vám při používání systému uniklo, co se děje v okolním světě.

Pokud jde o specifikace, Spacetop bude využívat čipovou sadu Qualcomm Snapdragon 865 s grafickým procesorem Aredeno 650. Tato kombinace se běžně používá v mobilních telefonech, což dává smysl vzhledem k tomu, že Spacetop OS je založen na open-source variantě systému Android. Bude mít 8 GB operační paměti a 256 GB vestavěného úložiště; zabudované Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1; a dvě zásuvky USB-C, z nichž jednu lze použít k nabití stroje z 0 na 80 % za méně než dvě hodiny. Kombinace klávesnice a brýlí váží celkově 1,5 kg. Rozměry jsou 4 cm na výšku, 26,6 cm na šířku a 25 cm na délku. Brýle jsou vybaveny vestavěnými sluchátky.

Společnost Sightful v současné době nabízí prvním 1 000 zájemcům o jeden z prvních Spacetopů možnost zaregistrovat se na svých webových stránkách, a přestože se tiskové materiály společnosti nezmiňují o ceně, Seth Weintraub z 9to5Mac – který si zařízení vyzkoušel – uvedl, že přijde na 2 000 dolarů. Registrovat se ale v první fázi nebudou moci lidé, kteří nosí multifokální brýle. Společnost nicméně zatím neoznámila, kdy se brýle Spacetop začnou prodávat.

Petr Svoboda
Zdroj: New Atlas

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář