Další hráč na výplatní pásce NASA: Blue Origin Jeffa Bezose

Datum 28.05.2023

Vykreslení přistávacího modulu, který Blue Origin a další společnosti postaví pro misi astronautů NASA, jež má navštívit povrch Měsíce nejdříve v roce 2029. Kresba: Blue Origin

Konkurent SpaceX ve vesmírných letech společnost Blue Origin Jeffa Bezose získala kontrakt od NASA na vývoj systému pro přistání lidí v rámci projektu Artemis. Projekt, pojmenovaný po řecké bohyni a dvojčeti Apolla, je program NASA pro výzkum Měsíce, jehož cílem je vrátit lidi na Měsíc poprvé od mise Apollo 17 v roce 1972.

NASA hodlá v rámci série misí Artemis dosáhnout několika cílů, přičemž mise Artemis II by měla v roce 2024 provést astronauty kolem Měsíce. Mise Artemis III a pozdější – první z nich by měla odstartovat v roce 2024 – budou mise k Měsíci s posádkou a očekává se, že na Měsíci přistane první žena a první barevný člověk.

Minulý pátek tato americká vesmírná agentura oznámila, že uzavřela smlouvu se společností Blue Origin Jeffa Bezose na dodání lunárního modulu pro misi na Měsíc, která má odstartovat v roce 2029. NASA souhlasila, že za 16 metrů vysoký přistávací modul, který ponese název Blue Moon a který může na povrch Měsíce dopravit čtyři astronauty, zaplatí 3,4 miliardy dolarů.

Získání zakázky by pro Blue Origin mohlo odstartovat slibný rok oživení po řadě zpoždění a neúspěchů – včetně selhání rakety New Shepard. V příštích měsících by se mohl na orbitální misi konečně použít i hardware vyrobený společností Blue Origin. Společnost vyrobila motory pro raketu Vulcan, kterou vyvíjí United Launch Alliance, společný podnik leteckých gigantů Boeing a Lockheed Martin.

Smlouva navazuje na trend NASA z posledních let, kdy pomáhá financovat vývoj soukromých kosmických lodí pro astronauty a následně platí za jejich využití v misích, místo aby vynaložila více prostředků na jejich úplné vlastnictví.

NASA ve smluvním dokumentu uvedla, že si vybrala návrh společnosti Blue Origin kvůli nižší ceně, dodatečným schopnostem přistávacího modulu a plánu uskutečnit dvě zkušební přistání na Měsíci v letech 2024 a 2025 na náklady společnosti. NASA však vyjádřila obavy z “četných rozporů a opomenutí” v navrhovaném harmonogramu a termínech vývoje společnosti Blue Origin.

Oznámení z minulého pátku bylo dlouho očekávaným stimulem pro Bezose, který investoval miliardy dolarů do společnosti Blue Origin, aby mohla soupeřit o významné vesmírné kontrakty se společností SpaceX, dominantní silou v oblasti vypouštění satelitů a letů lidí do vesmíru.

Petr Svoboda
zdroj: New York Times

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář