Mikrovlnná zbraň THOR dokáže zničit roje dronů

Datum 28.05.2023

THOR připraven k testování v terénu. Foto: US Air Force/Adrian Lucero

Drony a bezpilotní vozidla použili Rusové při invazi na Ukrajinu již v prvních dnech války. Po více než roce války jsou vojenská bezpilotní letadla ruské, ukrajinské, nebo i íránské nebo západní výroby dennodenní součásti tohoto konfliktu. Výzkumná laboratoř vzdušných sil (AFRL) čelí této nově vznikající hrozbě rojů dronů a k likvidaci více cílů používá THOR, což je v překladu zkratka taktického operačního respondéru s vysokým výkonem (z angl. Tactical High-power Operational Responder).

V této době AFRL zkoumá řadu přístupů a jedním z nejslibnějších je využití zbraní se směrovanou energií. Jednou z nich je právě výše zmíněný THOR, který využívá vysokoenergetické mikrovlny vystřelované v dávkách na rozsáhlé území k likvidaci přilétajících nepřátelských dronů. Nedělá to tak, že by drony odstřeloval jako laser, ale tak, že usmaží jejich citlivou elektroniku, což způsobí jejich havárii.

THOR byl při testech nasazen proti několika cílům v testovacím středisku Chestnut na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku v reálných podmínkách. Pomocí speciálního zaměřovacího systému byl schopen sledovat a zasáhnout cíle v nanosekundách v rozsáhlých oblastech oblohy a zneškodnit je pomocí vysoce výkonných mikrovlnných pulzů (HPM).

Systém THOR stojí 18 milionů USD a dá se přepravovat v kontejneru o délce 6 m, který se vejde do transportního letounu C-130 Hercules a který mohou dva vojáci postavit přibližně za tři hodiny. Navíc má uživatelsky přívětivé rozhraní, které vyžaduje jen minimální školení.

Petr Svoboda
zdroj: AFRL

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Někdo “objevuje Ameriku” …. Něco podobného si Rus /a nejen on/ vyzkoušel už dávno v bitvě na Ussuri … A to “smažení” elektroniky – to už je na Nobelovu cenu, jenže fyzika to nebude, holt ty mikrovlny jsou prevít a když někdo neví oč se jedná … je malér na světě!

Napsat komentář