3D tisk keramiky od vědců z Číny

Datum 03.06.2023

Keramický 3D tisk od vědců Jiangnanské univerzity. Foto: Handout

Nová technika 3D tisku keramických částí umožní tisknout keramiku ve vzduchu bez podpůrných struktur. Díky této průkopnické metodě od vědců z čínské Jiangnan University lze keramické díly vyrábět pod různými úhly a umožnit tak dříve nemožné tvary v technikách 3D tisku. Informovala o tom minulý měsíc South China Morning Post.

Keramika se díky své strukturální integritě běžně používá v elektronice, strojírenství a letectví. Jsou totiž odolné proti opotřebení a zároveň mají výdrž při vysokých teplotách. Při tradičním 3D tisku keramiky jsou často zapotřebí další podpůrné konstrukce, aby se zabránilo zhroucení nepodpořených dílů. Tato dodatečná kostra ovlivňuje nejen účinnost tisku, ale vyvolává také problémy spojené s odstraňováním těchto podpěr.

Pro řešení těchto problémů vyvinul profesor Liu Ren se svým týmem z čínské Jiangnan University novou tiskovou pastu a lepší techniku vytvrzování, která zajišťuje rychlé tuhnutí materiálu. S ohledem na to bude 3D tisk keramiky efektivnější a zároveň odpadne potřeba podpůrných struktur.

Díky této nové technice mohli téměř okamžitě ztuhnout vícerozměrná vlákna o průměru od 0,41 mm do 3,5 mm. Nová pasta profesora Liu Rena je fotocitlivá keramická kaše, která po vystavení blízkému infračervenému světlu (NIR) rychle zpevňuje a tuhne. Podle výzkumu se vědcům také podařilo prokázat, že NIR světlo je schopno dosáhnout lepšího efektu než častěji používané UV světlo.

Milan Matějíček
zdroj: SCMP

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář