Všestranný komunikační standard, který zefektivňuje vaše průmyslové procesy

Datum 05.06.2023

Foto: Murrelektronik

IO‑Link je komunikační technologie, která způsobila revoluci ve způsobu, jakým jsou senzory a akční členy integrovány do strojů a systémů. Jedná se o standardizovaný komunikační protokol, který umožňuje obousměrnou komunikaci mezi zařízeními, což usnadňuje rychlou a snadnou integraci všech typů signálů. Na rozdíl od tradičních komunikačních systémů poskytuje IO‑Link flexibilní řešení, které lze použít pro širokou škálu aplikací, od prvního kroku k digitalizaci až po univerzální instalační systém nebo koncept IIoT.

Jednou z hlavních výhod IO‑Link je jeho schopnost poskytovat rychlou a cenově výhodnou instalaci, průběžnou diagnostiku a rychlou výměnu senzoru. To je zvláště důležité v kontextu Průmyslu 4.0 a Smart manufacturing, kde je schopnost rychle a snadno integrovat chytrá zařízení do instalačních konceptů zásadní. Komunikační standard IO‑Link navíc umožňuje transparentní přenos dat z úrovně senzorů a akčních členů do cloudu, což usnadňuje monitorování a analýzu dat.

IO‑Link je také výhodný z hlediska jeho kompatibility s různými výrobci a typy signálů. Můžeme tedy říci, že IO‑Link je společným jazykem pro decentralizovanou automatizační techniku všech výrobců a dodavatelů zařízení pro automatizační techniku. Celkově je IO‑Link výkonná komunikační technologie, která mění způsob, jakým jsou senzory a akční členy integrovány do strojů a systémů.

Univerzální systém plug & play od Murrelektronik

Systém IO‑Link od společnosti Murrelektronik propojuje vše se vším a mluví jazykem vašich strojů. Implementace IO‑Link od Murrelektronik přináší mnoho výhod. Rychlá integrace a krátká doba uvedení do provozu jsou základními výhodami stejně jako maximální flexibilita. IO‑Link má také mimořádně dobré spojení s nadřazenými řídicími systémy a cloudem.

Díky kompletnímu systému plug & play je instalace nebo výměna jednoduchá a bezproblémová. To zajišťují předparametrizovaná zařízení jako rozbočovače, převodníky či světla. Systém je vhodný pro všechny typy signálů (digitální, analogové nebo IO‑Linkové) a byl navržen pro aplikace IIoT i pro analýzu dat. To usnadňuje standardizaci koncepcí strojů. Díky svým dlouholetým zkušenostem v oblasti decentrální instalační techniky vyvíjejí odborníci společnosti Murrelektronik pro zákazníky koncepty na míru a poskytují aktivní podporu při plánování i uvádění do provozu. IO‑Link zařízení od Murrelektronik jsou tak ideální volbou pro řešení automatizace pro různé průmyslové aplikace.

Aby bylo možné provádět různé varianty uzemnění, je připojení realizováno pomocí konektorů s L‑kódováním se 4, nebo 5 póly. Čtyřpólové provedení lze uzemnit pomocí uzemňovacího pásku, pětipólové provedení (4+FE) pomocí konektoru. Moduly mají také všechna důležitá regionální schválení a certifikáty, a to z nich činí ideální nástroj pro globální použití.

Do modulů Pro‑Master je integrováno standardizované rozhraní Master Interface (SMI). Standard definovaný komunitou IO‑Link v roce 2019 umožňuje navrhnout parametrizaci úrovně I/O nezávisle na řídicí jednotce, a otevírá tak cestu k decentralizované automatizaci.

Konkrétně jsou moduly Pro‑Master vhodné pro harmonizovaný přístup ke cloudovým službám pomocí IIoT protokolů, jako jsou OPC UA, JSON REST API a MQTT. Parametrové, procesní a diagnostické údaje lze tedy používat nezávisle na použitém sběrnicovém protokolu.

Celkově tím uživatel sníží náklady, zvýší produktivitu a získá nové možnosti servisu či údržby. Doba instalace a uvedení do provozu se výrazně zkracuje, protože portfolio IO‑Link eliminuje potřebu složitě zapojených a prostorově náročných rozváděčů. Díky plastovému nebo kovovému pouzdru s třídou krytí IP 67 jsou master moduly obzvláště robustní.

Analýza a diagnostika dat

Kromě čistě procesních dat (I/O) poskytují moduly MVK Pro a IMPACT67 Pro další diagnostická data (napětí, proud a teplota) pro příslušné porty i celý modul. Jsou detekovány anomálie a samotný proces může být optimalizován pomocí analýzy dat. Díky IIoT protokolům jej lze standardizovat i bez řídicí jednotky.

Integrované A/B porty nabízejí komplexní funkčnost: IO‑Link, DI, DO nebo kombinaci všech funkcí lze na každém pinu volně parametrizovat. Napájecí napětí se automaticky přepíná podle potřeby: pro napájení aktorů DO nebo senzorů DI. Díky dostatečnému napájení až 4 A na každém portu modul přímo obsluhuje zařízení s vysokými energetickými nároky bez křížového napájení.

Sedm věcí k systému IO‑Link

Interakce různých částí a komponent systému Murrelektronik IO‑Link je koordinovaná. To znamená, že do cloudu lze snadno a nezávisle na systému přenést jakýkoli signál.

1. Řídicí jednotka IO‑Link

Zařízení IO‑Link, rozbočovače a analogové převodníky lze připojit ke všem osmi portům IO‑Link masteru. Funkci kanálu (pin 2 a pin 4) lze v každém případě libovolně parametrizovat. Jak IO‑Link master, tak rozbočovače nabízejí funkci automatické konfigurace DIO společnosti Murrelektronik. V tomto případě funguje kanál současně jako vstup a výstup: Na vstupu se čtou vstupní procesní data, na výstupu se zapisují výstupní procesní data.

2. Napájení IO‑Link

Systém přenáší napájení z rozváděče do pole s účinností až 93,8 %. Integrované rozhraní IO‑Link umožňuje rozsáhlou a transparentní komunikaci i vzdálenou konfiguraci a monitorování. Součástí dodávky je napěťový výstup M12 s kódem L, dva integrované kanály s proudem až 10 A pro 24 V DC a monitorování zátěžového obvodu (MICO).

3. Signální osvětlení IO‑Link

Signální kontrolky indikují stavy procesu pěti barvami. Integrované rozhraní IO‑Link slouží ke snadnému připojení pomocí kabelu standardu M12. Varianty plug & play umožňují rychlé uvedení do provozu a řízení prostřednictvím procesních dat.

4. Analogový převodník IO‑Link

Převodník převádí jakýkoli běžný analogový signál na IO‑Link (proud, napětí, odpor a teplota). Přenos naměřených hodnot bez rušení je zajištěn díky digitální datové komunikaci prostřednictvím standardního nestíněného kabelu s konektorem M12. Předparametrizované varianty plug & play jsou vhodné pro rychlé uvedení do provozu, multifunkční varianty pro flexibilní použití.

5. Protokoly IIoT

Prostřednictvím protokolů IIoT OPC UA, JSON REST API a MQTT lze IO‑Link mastery a k nim připojená zařízení parametrizovat zcela standardizovaně, nezávisle na průmyslové sběrnici, a tedy napříč systémy. Sběrnicová komunikace a IIoT probíhají paralelně po jedné lince.

6. Ethernetové switche

Switche Fast Ethernet a Gigabit Ethernet s krytím IP 67 jsou k dispozici ve variantách se správou a správou PROFINET s integrovaným webovým serverem. Navíc jsou nepřekonatelně všestranné: DHCP, SNMP (v1, v2c, v3), RSTP, STP, LLDP, NTP, RMON, SSH (CLI) Syslog, zrcadlení portů, VLAN (QoS) a IEEE 802.1q.

7. Rozbočovače IO‑Link

„Huby také hrají na všechny strany“: technologie IO‑Link třídy A nebo B s galvanickým oddělením – COM3, podle V1. 1. 3 a společného profilu Identifikace a diagnostika (I & D). K dispozici jsou varianty M8 a M12 I/O s až 16 multifunkčními kanály DIO s automatickou detekcí signálu (vstup nebo výstup), nebo manuální parametrizací – až 2 ampéry na výstup. Předparametrizované varianty plug & play jsou ideální pro rychlé uvedení do provozu, zatímco multifunkční varianty s velkým rozsahem možností jsou ideální pro flexibilní použití.

Spolupráce s firmou Murrelektronik může být klíčová pro vývoj a výrobu decentralizované automatizační techniky. Můžete s ní získat přístup k nejnovějším technologiím IO‑Link, které nabízejí dokonalou komunikaci od senzoru do cloudu.

Pro další informace navštivte www.murrelektronik.cz.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář