Elektroinstalace do zateplení: Dokonale ukrytá energie

Datum 07.07.2020

Při stavbě nových objektů je kladen stále větší důraz na snižování jejich energetické náročnosti. K dokonalému provedení pomáhají také výrobky pro elektroinstalace do zateplení, které dodává na trh společnost KOPOS KOLÍN a.s. 

Důležitou roli při výstavbě hraje bezpochyby také fasáda domu. Pro instalaci zásuvek a vypínačů do zateplených fasád budov se nejlépe hodí elektroinstalační krabice KEZ, KEZ 3 a KEZ 300. Použití těchto krabic zamezuje vytváření tepelných mostů v místě elektroinstalace a poskytuje velmi kvalitní ukotvení zásuvek a vypínačů v měkkých tepelných izolantech. Všechny varianty krabic KEZ jsou vhodné pro běžné typy kontaktního zateplení, jako například fasádní polystyren a minerální vata. Jednoduchá a pohodlná montáž probíhá během instalace zateplení pomocí hmoždinek a šroubů. Podle tloušťky izolační vrstvy je nutné před instalací seříznout nosič, včetně vložené izolace na potřebnou délku a poté připevnit ke stěně. Nosičem se protáhne kabel a vloží zkrácená izolace. Finální montáž přístrojů se pak provádí v připevněné krabici. Krabice KEZ 300 lze instalovat do zateplení o tloušťce až 300 mm.

Montážní desky MDZ slouží pro pevné uchycení přístrojů, jako jsou venkovní světla, pohybová čidla nebo povrchové zásuvky 400 V. Použití těchto montážních desek zamezuje vytváření tepelných mostů v místě elektroinstalace a poskytuje velmi kvalitní ukotvení elektroinstalačních prvků. V produktové portfoliu firmy KOPOS je hned několik variant montážních desek: MDZ a MDZ XL, které se od sebe liší velikostí montážní desky a MDZ 300 a MDZ XL 300, které je možné instalovat do tloušťky zateplení až 300 mm. Kromě toho, že montážní desky MDZ XL mají 4x vetší montážní plochu než MDZ, disponují také prostorem pro svorkování a to díky integrované elektroinstalační krabici.

Kopos také dodává v několika variantách univerzální krabice KUZ, vhodné pro instalaci hromosvodových svorek, vodovodních kohoutků, jističů, jednofázových i třífázových zásuvek. Všechny sestavy je možné kombinovat se svorkovnicí S-KSK 2, jež se přichytí na vnitřní sloupky nebo přímo do dna krabice. Základní variantou této řady je nejprodávanější produkt KUZ-V s pevným víkem a nastavitelnou hloubkou v rozsahu 85 až 140 mm. Systém dokonale splyne s prostředím a nenaruší ráz fasády.

V každé sestavě je dodáváno těsnění, které dokáže při použití zvýšit krytí IP 30 na IP 44. Další modifikací univerzální krabice je KUZ-VO s otevíracím víkem a stejnými funkčními vlastnostmi, jenž otevřete bez použití nástroje. V případě umístění v zatepleném obvodovém plášti budovy je zařízení bezpečně ukryto pod otevíracím víkem. Sestava s pevným víkem doplněná o nosný tubus nese označení KUZ-VI. Používá se do zateplení s minimální tloušťkou 120 mm a maximální tloušťkou 300 mm. Její další modifikací je produkt nazvaný KUZ-VOI, který má naopak od předešlé sestavy otevírací víko a hodí se především k instalaci přístrojů zapuštěné pod povrchem fasády.

Společnost KOPOS KOLÍN a.s. je českou firmou s více než 90letou tradicí, která na poli elektroinstalačního materiálu hraje prim. V současné době vyrábí více než 6 000 druhů produktů. Mezi nejprodávanější výrobky patří elektroinstalační krabice, lišty, trubky, soustavu chrániček pod obchodní značkou KOPOFLEX a KOPODUR, dělené chráničky KOPOHALF, parapetní kanály nebo kabelové nosné systémy. S rostoucími nároky pro bezpečnost objektů Kopos vyrábí instalační materiál z bezhalogenových materiálů a systémy se zachováním funkčnosti při požáru.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář