Pentagon si od Lockheed Martin objednal GridStar Flow – systém pro dlouhodobé skladování energie

Datum 23.06.2022

Digitální maketa systému GridStar Flow. Vizualizace: Lockheed Martin

Americké ministerstvo obrany zadalo společnosti Lockheed Martin zakázku na výstavbu prvního megawattového systému pro dlouhodobé skladování energie. Nový systém s názvem “GridStar Flow” bude pod vedením výzkumné laboratoře pro stavební inženýrství (CERL – Construction Engineering Research Laboratory), Centra pro výzkum a vývoj americké armády (ERDC) zřízen ve Fort Carson v Koloradu.

“GridStar Flow je inovativní redoxní průtoková baterie určená pro velkokapacitní skladovací aplikace, která uchovává energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů energie a posílá ji do elektrických sítí v době špičkové poptávky nebo neočekávaného výpadku elektřiny,” uvádí se v tiskové zprávě společnosti Lockheed Martin.

Podle společnosti Lockheed Martin pomůže nový systém snížit množství záložních fosilních paliv, které zařízení ministerstva obrany potřebují k zachování životně důležitých činností během 14 až 30denních výpadků sítě, a dosáhnout tak energetické odolnosti. Velké množství paliva lze na místě obtížně skladovat a přerušení dodávek během rozsáhlého a dlouhotrvajícího výpadku by mohlo znemožnit doplnění zásob.

První instalace bude sloužit jako zkušební zařízení pro další možná místa pro potřeby amerických ozbrojených sil. Zatím americká armáda používá tento sestém jako testovací jednotku. Aby se ověřilo, že klíčové mise mohou pokračovat i v případě delšího výpadku napájení, bude tento systém vyhodnocen pomocí protokolů, které kopírují integraci mikrosítě a obnovitelných zdrojů.

Předpokládá se, že vybití bude trvat 10 hodin. Zavádění dlouhodobých úložišť ve všech zařízeních ministerstva obrany se bude v budoucnu řídit také poznatky získanými v rámci tohoto pilotního projektu. Společnosti Lockheed Martin, ERDC-CERL a americká armáda plánují zahájení nového projektu GridStar Flow na podzim roku 2022.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva společnosti Lockheed Martin

Napsat komentář