Američtí farmáři budou likvidovat plevel laserem

Datum 03.08.2021

foto: Archív Carbon Robotics

Dokáže zlikvidovat sto tisíc plevelnatých rostlin za hodinu a nepotřebuje k tomu ani kapičku herbicidů. Účinnou zbraní tohoto automatizovaného robota je laser. Představujeme vám Autonomous Weeder od americké společnosti Carbon Robotics.

Plevel, jak je známo, soupeří se zemědělskými plodinami o prostor, slunce a živiny a snižují tím úrodu. Ta nejúčinnější zbraň, jak proti nim bojovat jsou herbicidy. Ruční odstraňování plevele je vzhledem k velmi drahé pracovní síle v zemědělském sektoru prakticky nemožná. Pesticidy, do kterých se kromě herbicidů řadí také fungicidy a insekticidy však můžou při častém nebo nadměrném použití zasáhnout také spodní vody a způsobit tak újmu na zdraví lidí.

foto: Archív Carbon Robotics

Autonomous Weeder ničí plevel bez poškození půdy nebo kontaminace vody a pracuje autonomně, čímž eliminuje závislost na dělnících. Zemědělský robot vypadá jako velká kostka na kolech. Stroj se pohybuje v řádcích a 12 kamer skenuje zem. Palubní počítač s umělou inteligencí identifikuje plevel a plynné lasery s CO2 poté rostliny zapálí a tím i zlikvidují.

Tento robot na čtyřech kolech dokáže takto laserem od plevelu vyčistit až osm hektarů pole za den, což je sice výrazně méně, než při postřiku pesticidy, akle zároveň více, než při ručním odstraňování plevele. Nehledě na enormní náklady na pracovníky. Zároveň ale nechá mikrobiální život zcela nezasažen.

„AI a technologie hlubokého učení vytvářejí efektivitu v různých průmyslových odvětvích a jsme nadšení, že ji můžeme aplikovat také v zemědělství,“ říká CEO a zakladatel společnosti Carbon Robotics Paul Mikesell. “Farmáři a další podnikatelé v globálním potravinovém dodavatelském řetězci nyní více než kdy jindy inovují, aby dokázali nasytit stále rostoucí populaci. Naším cílem ve společnosti Carbon Robotics je vytvářet nástroje, které řeší jejich nejnáročnější problémy, včetně eliminace plevele.“

Carbon Robotics vyvíjí a testuje své roboty na likvidaci plevelů od roku 2018.

René Pajurek

Napsat komentář