Neomezená energie z reaktoru o velikosti garáže. Elektromagnetické pole místo drahých magnetických cívek

Datum 24.06.2022

První plazma vytvořené v zařízení FuZE-Q představuje klíčový krok k experimentům s fúzí s čistým energetickým výkonem. Foto: Zap Energy

Jaderná fúze má potenciál odstranit naši závislost na fosilních palivech tím, že poskytne prakticky neomezený zdroj energie, který vyrábí energii podobným způsobem jako naše Slunce. Nikdo však nedokáže odhadnout, jestli se podaří první funkční reaktor dostat do stálého provozu v rámci několika let, nebo spíše desítek let. Experimenty s jadernou fúzí, jako je například evropský projekt ITER, obvykle využívají velké reaktory tokamak, které používají extrémně silné magnety k ovládání plazmatu vznikajícího během fúzní reakce. Jelikož je teplota plazmatu několik milionů stupňů Celsia, nesmí se plazma vůbec dotknout stěn reaktoru.

Místo drahých magnetických cívek používaných v tokamacích využívá společnost Zap Energy elektromagnetické pole vytvořené linii plazmatu. Jejich technologie tak zcela eliminuje neuvěřitelně silné magnety, které se používají v tradičních fúzních experimentech.

Zcela odlišný přístup udržení plazmatu v patřičných mezích však nabídla společnost Zap Energy. Místo drahých magnetických cívek a stínicích materiálů používaných v tokamacích využívá elektromagnetické pole. S tím rozdílem, že elektromagnetické pole podle nich, při fúzi pomocí technologie Z-pinch, vytváří samotná linie plazmatu, kterou protéká elektrický proud a právě ten vytváří vlastní elektromagnetické pole, které dokáže “stlačit” plazma do takové míry, dokud není dostatečně horké a husté, aby mohlo dojít k fúzi. Celý tento proces se dá, podle americké firmy se sídlem v Seattlu, výrazně zlevnit – a to právě v již zmíněných magnetech, které tak nejsou zapotřebí. Tato technologie totiž zcela eliminuje potřebu neuvěřitelně silných magnetů, které se používají v tradičních fúzních experimentech. V konečném důsledku může tento způsob poskytnout rychlejší cestu k dosažení komerčně životaschopné jaderné fúze, jak uvádí společnost v tiskovém prohlášení.

“Z-pinch byl dlouho lákavým způsobem, jak dosáhnout jaderné fúze, ale po mnoho let vědci považovali nestabilitu plazmatu Z-pinch za nepřekonatelnou výzvu,” uvedl Uri Shumlak, který působí jako vědecký ředitel společnosti Zap Energy, v tiskové zprávě společnosti.

Animace fúzního reaktoru společnosti Zap Energy využívající technologii Z-pinch.

Zdroj animace: Zap Energy

Historie technologie Z-pinch společnosti Zap Energy

Technologie Z-pinch byla poprvé vymyšlena v polovině minulého století, ale až donedávna se kvůli problémům s nestabilitou výzkum zaměřoval převážně na stabilnější technologii tokamaků. V roce 2019 navrhla skupina vědců z Washingtonské univerzity využití střižného axiálního proudění k vyhlazení proudů plazmatu, čímž se zabránilo deformacím, které dříve vedly k nestabilitě.

Jeden z autorů této studie, Uri Shumlak, v roce 2017 spoluzaložil společnost Zap Energy ve snaze využít techniku střižného axiálního proudění ke komerčnímu využití technologie Z-pinch. Právě minulý týden dosáhla společnost Zap Energy klíčového milníku, když vytvořila první plazma uvnitř svého prototypu reaktoru nazvaného FuZE-Q.

Zap Energy také právě uzavřela kolo financování série C v hodnotě 160 milionů dolarů, které ji pomůže dále rozvíjet technologii Z-pinch a doufejme, že ji uvede na trh. Společnost tvrdí, že její reaktory by mohly být dostatečně malé, aby se vešly do garáže.

René Pajurek
zdroj: tisková zpráva Zap Energy

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář