České kabelové svazky a elektromechanika v letounech F-35? Rozhodne se po novém roce

Datum 17.12.2023

Bojový letoun F-35. Foto: Lockeed Martin

Uherskohradišťská firma Ray Service, dodavatel kabelových svazků a elektromechaniky, má šanci stát se dodavatelem komponentů pro americké letouny F-35. Letos na jaře podepsala memorandum o porozumění se společností Lockheed Martin, výrobce stíhaček F-35. Tyto letouny by měla v budoucnu využívat i naše armáda. Firma má s kabelovými svazky a elektromechanickými celky pro letecký a zbrojní průmysl již velké zkušenosti. 

Elektromechanické boxy a kabelové svazky bude firma dodávat i do švédských pásových bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu. Ty bychom měli záskat již v roce 2026. Podle generálního ředitele Jakuba Gabriela by se o dodávce kompenentů pro F-35 mělo rozhodnout na začátku příštího roku.

Společnost navštívila minulý týden ministryně obrany Jana Černochová, v rámci svých cest po klíčových podnicích českého obranného průmyslu. Firma Ray Service působí na trhu 30 let. Kromě staroměstské centrály a areálů ve Starém Městě má společnost také pobočky na Slovensku, v Rakousku a na Středním Východě. Její komponenty jsou součástí nejrůznější vojenské, letecké a průmyslové techniky v ČR, ale i v zahraničí. Podnik exportuje své výrobky například do Německa, Švýcarska, USA nebo Velké Británie.

René Pajurek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář