Na trhu robotické automatizace procesů se spojily dva české startupy

Datum 09.01.2024

Foto: Michaela Šámalová

Globální trh robotické automatizace procesů (robotic process automation – RPA) neustále prudce roste a s ním také množství hráčů, kteří se chtějí prosadit. Dva inovativní české startupy zabývající se automatizací, Pointee a RobosizeME, se proto rozhodly spojit své síly. Propojení jedinečné nabídky efektivní automatizace pro hotelový průmysl, kterou nabízí RobosizeME s expertízou Pointee v oblasti optimalizace a správy velkého množství automatizovaných procesů umožní oběma společnostem oslovit mnohem více zákazníků a nabídnout jim ještě efektivnější a komplexnější řešení RPA.

Robotická automatizace procesů se v posledních letech stala velkým tématem. Již v roce 2022 se velikost RPA trhu odhadlovala na téměř 2,7 miliardy dolarů a projekce ukazují, že dynamické tempo růstu by mělo pokračovat. V roce 2032 by trh RPA dle odhadů měl dosahovat hodnoty přes 66 miliard dolarů, což představuje úctyhodné složené roční tempo růstu (CAGR) okolo 37,9 % (GlobalNewsWire).

Olomoucký RobosizeME vyvíjí hyperautomatizace procesů na míru zákazníkům v hotelovému průmyslu. Automatizace ulevují hotelovému personálu od manuálních a opakujících se činností jako jsou například přípravy výkazů a statistik. Inovativní přístup kombinuje osvědčené proprietární metody identifikace procesů vhodných pro automatizaci s velmi rychlým vývojem řešení díky vlastním akcelerátorům, což jsou předpřipravené automatizační komponenty určené k hladké integraci nástrojů RPA s běžnými informačními systémy pro hotelnictví. Díky tomu se snižují jak pořizovací náklady, tak doba dodání automatizace, a to na pouhých několik týdnů. Odborníky oceňovaný projekt se pyšní řadou prestižních klientů, kteří zahrnují například francouzskou Louvre Hotels Group, švýcarskou skupinu Kempinski Hotels and Resorts, newyorské MCR Hotels, či dubajskou skupinu Story Hospitality. Dohromady se jedná o více než 2 600 hotelů po celém světě. 

Pointee sídlí v Liberci a svým zákazníkům poskytuje inovativní pohled do jejich RPA provozu. Nejmodernější platforma podporuje všechna přední RPA řešení a umožňuje firmám zvýšit návratnost investic do automatizace. Pointee kompletně spravuje a optimalizuje firemní RPA operace, zajišťuje inteligentní orchestraci a redukuje manuální vstupy až o 75 %. Mezi nejvýznamnější zákazníky využívající řešení od Pointee patří společnosti jako Deloitte, Intel, ČSOB, Atlas Copco či Uniqa.

Obě firmy si od spolupráce slibují vylepšení svých stávajících služeb a také nové možnosti do budoucna. „Globální hotelový trh potřebuje automatizovat procesy. Hotely se po covidových omezeních a propouštěních potýkají s nedostatkem zkušených zaměstnanců a situaci jim komplikuje také rekordní meziroční navyšování mezd napříč odvětvími. Hotelnictví navíc dlouhodobě trpí vysokou mírou fluktuace, okolo 80 %, což je dvakrát více než průměr všech odvětví. V kombinaci s tím, že velká část procesů, které jsou pro chod hotelů nezbytné, je stále prováděna manuálně, se jedná o velmi neefektivní model. Čím dál tím více hráčů si to uvědomuje a hledá řešení,” vysvětlujesériový podnikatel Stephen Burke, zakladatel a CEO RobosizeME a dodává: „Naše klientská základna se za necelé dva roky rozrostla na více než 2600 hotelů. Díky spolupráci s Pointee nabídneme našim zákazníkům ještě vyšší efektivitu v podobě pokročilého reportingu a analýzy využití RPA licencí, což pro ně povede mimo jiné k dosažení maximálně výhodných cen za naše služby.”

„Výzkum společnosti McKinsey uvádí, že neuvěřitelných 66 % procesů v odvětví ubytovacích a restauračních služeb je možné automatizovat. Partnerství s RobosizeME nám pomůže toto odvětví a jeho potenciál mnohem lépe pochopit a společně budeme moci aplikovat naše nejnovější poznatky z oblasti umělé inteligence,” dodává Ivo Knejp, spoluzakladatel Pointee.

Michaela Šámalová

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář